Stano je to rekao na molbu da se osvrne na izjave srpskog predsednika Aleksandra Vučića i američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila (Christopher Hill) da je u dijalogu Beograd-Priština utvrdjena nova „armatura“, odnosno „pojačani okvir“, a da je u središtu sprovodjenje sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Lajčak i savetnici nemačkog kancelara i francuskog predsednika, Jens Pletner (Ploetner) i Emanuel Bon (Emmanuel Bonne), su, naglasio je Stano, „obavili temeljite razgovore s premijerom (Aljbinom) Kurtijem i predsednikom Vučićem, u nastojanju da se istraže mogućnosti za napredak u Dijalogu uz posredovanje EU na putu ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa izmedju Srbije i Kosova u predstojećem periodu“.

„Svaki od tih razgovora je trajao više od dva sata“, kaže portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela (Josep Borrell).

Američki ambasador Kristofer Hil je Beti izjavio da će napretkom kroz dijalog svaka strana dobiti nešto, napomenuvši da u Evropi ima puno modela sličnih Zajednici srpskih opština, dok je Vučić u parlamentu podvukao da Srbija neće ni na koji način priznati otcepljenje i nezavisnost Kosova.