On je rekao da Brisel ceni veoma jasnu poziciju Srbije i Turske u podršci rezoluciji UN kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu ali i dodao da EU radi sa svim svojim partnerima kako bi im objasnila težinu situacije.

„Putinov rat nije samo rat protiv ukrajinskog naroda, to je rat protiv međunarodnog prava i rat protiv povelje UN. Cela civilizovana međunarodna zajednica zasnovana na vladavini prava mora ustati zajedno protiv brutalnog pokušaja da se redifinišu pravila bezbednosti u Evropi i pravila međunarodnog angažovanja“, rekao je Stano.

EU, dodao je Stano, objašnjava svim svojim partnerima koji se još nisu uskladili i uveli slične sankcije da sankcijama želi da postigne promenu ponašanja, da zaustavi pokolj Putinovih snaga u Ukrajini, da ga onesposobi da finansira pokolj ukrajinskih građana i uništavanje gradova.

„Ako sarađujete sa Putnom i Kremljom, ako im obezbeđujete finasiranje, ako pomažete da zaobiđu sankcije koje je uvelo više od 40 zemlja, vi radite sa nekim ko kolje narod u Ukrajini i uništava Ukrajinu i to pokušavamo da prenesemo ljudima i partnerima, da je važno da civilizovana međunarodna zajednica zbije redove u naporima da izoluje Putina na međunarodnom planu i da ga primora svim raspololoživim političkim, ekonomskim i finansijskim sredstvima da prekine ovaj brutalni rat, da povuče snage iz Ukrajine i da prekine neprihvatljivu i nelegalnu agresiju“, naglasio je.

Portparol Erik Mamer rekao je da je predsednici Evropske komisije stiglo pismo grupe evropskih poslanika koji su tražili da se obustave pregovori o članstvu sa Srbijom zato što vlasti u Beogradu nisu zavele sankcije Rusiji u skladu sa sankcijama koje je Evropska unija uvela Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.