On je podvukao da su s tim u vezi stavovi EU veoma jasno predočeni u poslednjem saopštenju 27 članica Unije kad je reč o očekivanjima u okviru Dijaloga kao i veoma opasnoj situaciji, što najnovija zbivanja upravo još više potvrdjuju.

Stano je naveo da je istraga o jučerašnjim tragičnim dogadjajima na severu Kosova u toku i da se tek očekuju jasna saznanja o tim događajima, rekavši da se pre toga ne može dati neka ocena.

On je ukazao na osudu, kako je rekao, “terorističkog napada” na kosovsku policiju, što je, po njegovim rečima visoki predstavnik EU Žozep Borel naglasio i u saopštenju, kao i u telefonskom razgovoru s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Borelov portparol je ukazao na to da su “mere EU” prema vlastima u Prištini preduzete “zbog nesposobnosti jedne strane da preduzme mere za smanjivanje zategnutosti, a te mere mogu biti smanjene ili pojaćane zavisno od razvoja situacije i sad su preduzete prema Kosovu, a ukoliko bi situacija zahtevala, mogle bi biti preduzete i prema Beogradu”.

Članice EU su u poslednjem saopštenju stavile do znanja da “potezi koje je povukla adminstracija u Prištini nisu u skladu sa vladavinom zakona i rizikuju da na dalje povećanje tenzija” i podvukli da se “pre svega radi o eksproprijaciji zemljišta na severu Kosova, nalozima za iseljenje, telekomunikacijama i korišćenju specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici”.

EU je zahtevala i da se ispuni obaveza obe strane da u potpunosti primene sve prethodne sporazume o dijalogu.