On je podsetio da su se na to politički obavezale dve strane, a Srbija se i kroz Poglavlje 35 pregovora o članstvu s EU ugovorno obavezala da ga sprovede da bi napredovala ka EU.

Stano je time odgovorio na tumačenje novinara na brifingu u Evropskoj komisiji da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, stavio do znanja da sporazum neće sprovesti.

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je napomenuo da EU ne smatra uputnim da se osvrće na izjave, jer smatra da su i Srbija i Kosovo jasno prihvatili Ohridski sporazum i obavezu da se primeni njegova sadržina i aneks o sprovođenju.

Stano je ponovio stav EU da bi, ako neka strana odbije da primeni delove Ohridskog sporazuma, to moglo imati loše posledice na njihovo približavanje Uniji, i po fiinansije, kao i za njihov kredibilitet.

“U tom slučaju bilo bi političkih posledica, posledica po ugled, ali i finansijskih posledica, što je i navedeno u sporazumu oko kojeg su se obe strane saglasile”, rekao je Stano.

“Ako date političko obećanje, od vas se očekuje da to ostvarite, da ne dovede u opasnost svoj kredibilitet i proces pristupanja vaše zemlje”, kazao je Stano.

Dodao je da se “Srbija se ugovorno obavezala, kroz dopune Poglavlja 35 da će to isporučiti, jer ako ne učini, to će imati velike posledice na sveukupni proces pristupanja Srbije, a proces pristupanja Srbije je jedan od njenih strateških prioriteta, kako tvrdi njen predsednik”.

“Praćenje događaja na terenu će biti glavno merilo na osnovu koga će Evropska unija, zemlje članice i međunarodni partneri, procenjivati da li ima napretka, da li se s primenom napreduje i da li je sporazum živ ili ne”, zaključio je Stano.