Na pitanje novinara u Briselu o sporazumu srpskog i ruskog ministarstva inostranih poslova o nastavku konsultacija, Stano je istakao da to “izaziva ozbiljnu zabrinutost”.

“Mi to veoma ozbiljno imamo na umu i sad pratimo”, podvukao je Stano.

Prema njegovim rečima “Srbija je sopstvenim odlukama odredila ulazak u članstvo EU kao svoj strategijski prioritet… a te odluke znače usaglašavanje s politikom EU, uključujući spoljnu i bezbednosnu politiku Unije”.

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je podvukaoda je “Evropska unija bila veoma jasna kad su u pitanju njene partnerske zemlje, a posebno zemlje koje su u pregovorima o članstvu s Unijom, kao što je Srbija, da odnosi s Rusijom u ovim okolnostima ne mogu da se odvijaju na uobičajen način, dakle s režimom koji čini toliko zločina i nepočinstava”.

Stano je ponovio stav EU da je Rusija izvršila ilegalnu agresiju na Ukrajinu i da ruske snage čine zločine protiv ukrajinskog stanovništva i još je pojačala sukob delimičnom mobilizacijom i ilegalnim referendumima za pripajanje delova ukrajinske teritorije.

“U takvim okolnostima smo svedoci da je srpsko ministarstvo inostranih poslova potpisalo sporazum o redovnim konsultacijama s ministarstvom inostranih poslova zemlje koja čini ta dela, što je veoma jasan znak da želi da osnaži njihove odnose i da još ojača odnose Srbije i Rusije i to izaziva ozbiljnu zabrinutost”, ukazao je Stano.