On je time odgovorio na pitanje novinara kakav je stav EU na činjenicu da su vlasti u Prištini, uprkos zahtevu EU i SAD, odbile da dozvole Srbima na Kosovu da glasaju na jučerašnjem referendumu u Srbiji i predočio da je glasanje Srba još od 2012, 2014, 2016, 2017 i 2020. godine “dugotrajno ustaljeni postupak uz posredovanje OEBS i zato je to veoma za žaljenje”.

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je dodao da je “potrebna saglasnost obe strane da bi se takva operacija učinila mogućom i sprovodivom”.

EU je, po njegovim rečima, “oduvek podržavala pregovore dve strane s takvim ciljem u okviru OEBS-a kako bi se došlo do sporazuma”.

Odgovarajući na pitanje šta EU čini da izvuče iz zastoja dijalog Beograd-Priština, zakočen zbog odbijanja vlasti u Prišini da prihvate okvire tog dijaloga, Stano je uzvratio da EU očekuje da dva strane kroz pregovore dodju do sporazuma koji bi omogućio sad uskraćeno pravo Srbima na Kosovu da ubuduće glasaju na srpskim izborima, rekavši da će EU tu pružiti svoju pomoć, uz saradnju i sa SAD.

Stano takodje rekao da “nije tačno da je Dijalog Beograd-Priština odložen, već se to svakodnevno nastavlja uz učešće svih uključenih strana, a bar kad je u pitanju EU”.

Stani je dodao da je visoki predstavnik EU Borel prošle sedmice bio u kontaktu s čelnicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, kao i da je i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak takodje angažovan u Dijalogu.

Stano je naveo da to što “nema sastanaka najvišoj ravni u Dijalogu ne znači da je zaustavljen i čim se stvore uslovi će doći do novih rundi na nivou šefova pregovaračkih timova ili, recimo, premijera”.

“Mi radimo zajedno, s partnerima u EU i SAD da bismo predočili jasnu poruku obema stranama da je napredak u Dijalogu nužan što pre ne za nas, već na dobrobit ljudi i na Kosovu i u Srbiji”, zaključio je portparol visokog predstavnika EU Borela.