On je dodao da su, u skladu s tim, vlasti u Prištini morale da dozvole direktoru Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da poseti Kosovo.
Stano je istakao da EU očekuje da Priština i Srbija „u potpunosti poštuju i potpuno primene sve dosadašnje sporazume u Dijalogu i konstruktivno se angažuju u Dijalogu uz posredovanje EU u cilju napretka ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa“.

On je istakao da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak tu poruku ministara Unije već preneo u nedelju u Beču premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju, kao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću juče u Beogradu.

Lajčak će sutra, po njegovim rečima, otići u Prištinu „da bi o tome nastavio razgovore i snažno predočio tu poruku i s ciljem da se napreduje u pripremi za sledeći susret Dijaloga na visokoj ravni“ za koji se, kako je rekao, nada da će biti upriličen do kraja godine.

Na pitanje novinara kakav je stav EU prema odbijanju Prištine da dozvoli ulazak direktoru Kancelarije srpske vlade za KiM Petkoviću na Kosovo, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je rekao da EU „poziva Kosovo da preistpita takvu odluku i dozvoli posetu“.

„Prema našim saznanjima poseta Petkovića je bila valjano prijavljena u skladu s postojećim sporazumom (u okviru Dijaloga) i njemu je morala da se dozvoli poseta“, naglasio je Stano.

Stano je rekao da EU „poziva i očekuje da se poštuju svi dosadašnji sporazumi uključujući sporazum o zvaničnim posetama“.

„Te uzajamne posete dve strane su važan doprinos i deo normalizacije odnosa i sve posete saglasno sporazumu moraju se odvijati tako da se pospešuje Dijalog i normalizacija odnosa“, naveo je.

Na pitanje kako EU gleda na izjavu Kurtija da je njegov cilj ujedinjenje Kosova s Albanijom, Borelov portparol je uzvratio da je to vrlo hipotetično pitanje o „vrlo hipotetičnom scenariju“.

Stano je, medjutim, istakao da „lideri evropske dvadesetsedmorice očekuju da vodji na Zapadnom Balkanu svojim primerom budu predvodnici u konstruktivnom angažovanju i odgovornim izjavama i postupcima koji vode snaženju pomirenja, saradnje i dobrosusedskih odnosa, a ne obrnuto“.

//