Laburisti su  osvojili 412 mesta na parlamentarnim izborima, čime su se vratili na vlast posle 14 godina. Konzervativci su pali na samo 120 poslanika dok su liberalne demokrate sa oko 70 poslanika ostvarili su veliki napredak.

Po formalnoj proceduri, dosadašnji konzervativni premijer Riši Sunak ponudio je ostavku kralju koji je potom pozvao Starmera da formira sledeću.

Starmer je zatim ispred ulaza u rezidenciju premijera u Dauning stritu 10 rekao novinarima da su građani Velike Britanije “odlučno glasali za promenu i povratak politike javnoj službi”.

“Rad na promenama počinje odmah, a one neće biti jednostavne”, rekao je Starmer prvi put kao premijer sa govornice u Dauning stritu.

On je naveo da je potrebno “ciglu po ciglu” izgraditi škole i pristupačne domove i obnoviti infrastrukturu  zbog čega je potreban “nacionalni reset”.

Starmer  je priznao da su mnogi razočarani i cinični prema politici i obećao će njegova vlada pokušati da povrati veru u Vladu koja će “služiti građanima u misiji odbnove zemlje”.

Njega njegovu suprugu Viktorija je ispred rezidencije dočekao gromoglasan aplauz građana s kojima su se rukovali.

Na tom mestu je  dva sata ranije odlazeći premijer Riši Sunak održao oproštajni govor u kojem je rekao da je “ovo težak dan, ali napuštam ovaj posao počastvovan što sam bio premijer najbolje zemlje na svetu”.

Sunak je pobedniku izbora Starmeru poželeo sve najbolje i rekao: “kakve god bile naše razlike, on je pristojan čovek duha okrenutog javnosti, koga poštujem”.

Sunak je rekao da je dao sve od sebe mestu premijera, a prošle noći je priznao poraz pošto je prebrojavanje glasova potvrdilo izlazne ankete koje su predvidele ubedljiv poraz njegovih konzervativaca od Laburističke partije.