„Svi zvaničnici koji dolaze iz država članica Evropske unije (EU) stalno potenciraju ta njihova očekivanja, kako oni kažu, da se Srbija u potpunosti uskladi sa zajedničkom spoljom politikom EU, odnosno na praktičnom planu da se pridruži režimu sankcija koje je zavela prema Rusiji“, rekao je Starović za Radio televiziju Srbije (RTS).

On je istakao da je Šolc, pre izvesnog vremena, govoreći o sankcijama koje je Nemačka sa partnerima iz EU zavela Rusiji, rekao da te sankcije moraju biti „ozbiljne, žestoke, ali da ne smeju naneti više štete Nemačkoj nego Rusiji“.

„Mi taj argument možemo da razumemo, ali se nadamo da može biti primenjen i na naš slučaj. Sasvim sigurno da bi eventualno zavodjenje sankcija Rusiji nanelo daleko više štete Srbiji nego Rusiji. Verujemo da barem taj argument može biti razumljiv Šolcu“, rekao je Starović.

Govoreći o poseti Šolca Prištini, koja je takodje najavljena, Starović je rekao da je nažalost Nemačka „jedan od glavnih sponzora Prištinske administracije“.

„Želim da verujem da će Šolc poručiti kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju da je apsolutno nemoguće da mi prihvatamo nove obaveze, a da Priština ne ispunjava svoje iz Briselskog sporazuma“, rekao je Starović, navodeći da tu pre svega misli na formiranje Zajednice sprskih opština.