Plan tog javnog preduzeća je da se eksploatacija mrkog uglja proširi na zapadno polje u kom, prema procenama, leži 150 miliona tona uglja i istočno polje u kom su rezerve uglja oko 18 miliona tona.

Trenutno se iskopavanje, kvalitetnog, mrkog uglja vrši u centralnom polju u kojem se, prema zvaničnim podacima nalazi 16.321.145 tona.

Rukovodilac BZR službe u “Štavlju” Gojko Radeka rekao je za eKapiju da rezerve u centralnom polju omogućavaju eksploataciju u narednih šest do 10 godina minimum, ali da su rešili da dobiju pravo na kopanje i na drugim poljima, kako to ne bi preuzeo neko drugi.

“U pomenutim poljima leže ogromne rezerve mrkog uglja i naš cilj je da dobijemo eksploataciono pravo na čitavom prostoru, a najpre zbog jednog dela istočnog polja za koje već imamo projekat i gde bi se u prvoj fazi kopalo između Stupa i Štavlja. Tu ima uglja za tridesetogodišnju eksploataciju”, poručio je Radeka.

On je dodao da je za otvaranje rudnika potrebno 10 godina, ali da sumnja da će se na novim poljima uopšte kopati, uzimajući u obzir trendove u Evropskoj uniji i okretanje ka obnovljivim izvorima energije.

Radeka je ocenio da “rudnik slabo radi”, iako je potražnja velika, te da “nema dovoljno radne snage”, koja je “sve slabije plaćena”.

Podsetio je da su Česi radili studiju za eksploataciju uglja iz zapadnog polja, kao i planove za otvaranje termoelektrane, ali da to “više niko ne pominje”.

“Kad bi se našao neko da uloži da se otvore polja i rudnici, podigne sve na viši tehnološki nivo, daju prihvatljive plate i uslovi za rad, onda bi to bila druga priča, ali ne vidim da se neko pretrže po tom pitanju. Godinama samo obećanja, ali ja radim ovde već 30 godina i tehnološki nema nikakvog napretka. Polako tonemo i gasimo se, takvo je moje i viđenje rudara”, zaključio je Radeka.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *