On je, u društvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i ambasadora Rusije Aleksandra Bocan Harčenka, obišao jedinice u kasarni “Stefan Nemanja” u Raški i bazi Rudnica, koje su u povišenoj borbenoj gotovosti.

Stefanović je istakao da već sedam dana traje potpuno kršenje Briselskog sporazuma i Rezolucije UN 1244 od strane Prištine zbog čega je, kako je ocenio, ugrožena stabilnost čitavog regiona.

On je naglasio da je Beograd spreman da razgovara, a sve sa ciljem očuvanja života i osiguranja mira i stabilnosti.

“Odbacujem pozive na deeskalaciju situacije upućene obema stranama, jer mi ne provociramo, nismo nikoga uhapsili, nismo ušli na sever, ne zveckamo oružjem, niti smo napravili bilo kakav potez kako bismo podigli tenzije. Spremni smo na dijalog, ali oni moraju da povuku specijalne jedinice i vrate situaciju u pređašnje stanje”, poručio je Stefanović.

On je rekao da će nadležno tužilaštvo ispitati da li je u postupanjima pripadnika specijalne jedinice kosovske policije ROSU bilo elemenata terorizma ili nekog drugog krivičnog dela.

Ambasador Rusije u Beogradu kazao je da su u Moskvi veoma zabrinuti zbog dešavanja na severu Kosova i Metohije, kao i da pružaju podršku nastojanjima Beograda za deeskalaciju, kako je ocenio, veoma opasne situacije.

“Za trenutno stanje su odgovorne privremene institucije u Prištini, to je potpuno jasno. Nagomilavanje snaga, pretnje Srbima, kršenje ranije potpisanih sporazuma i izostanak bilo kakve želje za dijalogom i kompromisom pokazuju opasnu nameru Prištine da Srbi napuste svoje domove kako bi Kosovo i Metohija bili etnički čisti”, rekao je Bocan Harčenko.

On je optužio “zapadne partnere, EU i SAD” za višestruke aršine i zatvaranje očiju jer ne žele da razumeju situaciju i to ko je kriv za ono što se dešava.

“Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u Njujorku i Rusija će, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, iskoristiti mogućnost da utiče na smirivanje situacije i traženje rešenja”, dodao je ambasador Rusije.

Dok je vojni vrh, u društvu ambasadora, obilazio jedinice u kopnenoj zoni bezbednosti, nebom su patrolirali avioni Vojske Srbije.

“Ne kršimo nikakve sporazume, naši avioni i helikopteri su na nebu Srbije i niko nam neće govoriti i određivati gde ćemo koristiti svoje snage, pogotovo ne na teritoriji centralne Srbije”, kazao je Stefanović.