“Stranka slobode i pravde je za punu nezavisnost našeg pravosuđa. Ono što ste predložili sada u formi zakona jeste zadržavanje političke kontrole nad izborom sudija nakon nelegalnog referenduma. Promenili ste formu, a kočnice zadržali”, rekao je on.

“Nema specijalnog tužilaštva za korupciju državnih funkcionera sa tužilačkom policijom, nema obaveznosti reagovanja tužilaštva za određena krivična dela i obaveznost dnevnog obaveštavanja javnosti od strane tužioca”, naveo je Stefanović.

On je ocenio da su predloženi zakoni “drugi način kontrole pravosuđa i ugrožavanje većine poštenih i savesnih sudija i tužilaca”.

Među 32 tačke dnevnog reda koje poslanici razmatraju od juče, najvažniji su predlozi zakona o sudijama, o Visokom savetu sudstva, o javnom tužilaštvu i Visokom savetu tužilaštva, kao i Predlog zakona o uređenju sudova kojima bi trebalo da se izbor sudija i tužilaca izmesti iz Skupštine Srbije.

Poslanici razmatraju i izmene zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, o objavljivanju zakona i drugih propisa i akata, o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, o Ustavnom sudu, o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije i o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, a razmatraju i druga pitanja.