Stefanović je na proslavi Dana Škole nacionalne odbrane “Vojvoda Radomir Putnik” kazao da ulaganja tih zemalja u vojsku iznose desetine i stotine milijardi evra, uz ocenu da Evropa “shvata da bez jake armije nema jake države”, prenelo je Ministarstvo u saopštenju.

“Taj put garantuje očuvanje mira i stabilnosti, bez kojih nema ni razvoja ni prosperiteta, a cena sukoba i nestabilnosti je previsoka. Cena su na prvom mestu ljudi – jer njih ništa ne može nadoknaditi “, kazao je Stefanović.

Ministar je ocenio da se na svetskom nivou dešavaju “tektonske promene” i da se sa njima, pored Srbije, suočavaju i najbogatije i najmoćnije zemlje.

“Izazovi, rizici i pretnje, koji se kreću od klasičnih vojnih sukoba u kojima se primenjuju i hibridni i tradicionalni načini ratovanja, u kojima je sve vidljiviji značaj savremene tehnike i tehnologije, do teško upravljivih energetskih, ekonomskih i svih drugih kriza, u današnjem medjuzavisnom svetu sve su brojniji i sve komplikovaniji za prevazilaženje”, ocenio je Stefanović.

Po njegovim rečima, Srbija se suočava s “teškim danima kakve nije imala u poslednjih dvadesetak godina” i mora da se bori za sopstvene interese, “jer zasigurno to niko drugi neće raditi za Srbiju”.

“Zadovoljan sam što u ovim složenim vremenima naša zemlja ima snažnu, savremeno opremljenu, naoružanu i pre svega, dobro obučenu vojsku”, istakao je ministar.