Iranske pretnje bivšim zvaničnicima opstaju gotovo dve godine pošto su im istekli mandati na funkcijama, pokazuju dokumenta čiju je sadržinu danas obelodanila agencija Asošiejted pres (AP).

Stejt department je prošle sedmice obavestio američki Kongres da su i Pompeo i Huk, koji mu je bio specijalni izaslanik za Iran tokom administracije Donalda Trampa (Donald Trump), i dalje subjekti “ozbiljne i kredibilne pretnje koja dolazi od sile ili agenta strane sile”, kao posledica njihovog rada dok su bili u američkoj vladi.

Nalaz Stejt departmenta koji ukazuje na to da će Pompeo i Huk i dalje dobijati državnu zaštitu, potpisao je 8. novembra zamenik državnog sekretara za upravu Brajan Mek Kion (Brian McKeon) i poslao ga Kongresu 9. novembra, pokazuju obaveštenja koja je pribavio AP.

“Ovim utvrđujem da konkretna pretnja u odnosu na bivšeg državnog sekretara Majkla Pompea i dalje postoji”, napisao je Mek Keon, a istu rečenicu upotrebio je i u slučaju Brajana Huka.

AP je u martu ove godine izvestio da Stejt department plaća više od dva miliona dolara mesečno za 24-časovnu zaštitu Pompea i Huka.

Najnoviji nalazi, osmi za Huka i peti za Pompea otkako su im u januaru 2021. godine prestale funkcije, ne navode kolika suma novca će biti izdvojena za njihovu dalju zaštitu.

Iako je Bajdenova administracija utvrdila postojanje pretnji i troši novac na zaštitu Pompea i Huka, ona nastavlja da vodi posredne razgovore sa Iranom radi spasavanja sporazuma o nuklearnom programu Irana iz 2015. godine.

Bivši predsednik Donald Tramp doneo je odluku o povlačenju SAD iz tog sporazuma 2018. godine.

Razgovori sa Iranom su zapali u ćorsokak i takvo stanje traje mesecima, a Bajdenova administracija je već neko vreme pesimistična u pogledu njihovog nastavka u dogledno vreme.

Administracija smatra da je Iran kriv za prekid, jer ističe zahteve koji prevazilaze okvir nukleranog sporazuma.

Sporazum je podrazumevao da se Iranu ukidaju sankcije u zamenu za ograničenja njegovog nuklearnog programa.

U nalazima Stejt departmenta u vezi sa Pompeom i Hukom nema izričitog pominjanja Irana kao izvora pretnji, ali su iranski zvaničnici dugo davali gnevne izjave u pogledu njih dvojice jer su kao deo Trampove administracije vodili politiku “maksimalnog pritisika” na Iran.

Deo te politike bilo je stavljanje iranske Islamske revolucionarne garde na listu stranih terorističkih organizacija i njeno podvrgavanje sankcijama bez presedana.

Neki iranski zvaničnici optuživali su Pompea i Huka za davanje zelenog svetla za američki napad dronom u kojem je u januaru 2020. godine u Bagdadu poginuo komandant Revolucionarne garde Kasem Solejmani.

Stejt department nije želeo da komentariše svoje nalaze i obaveštenja niti da pruži detalje o zaštiti Pompea i Huka, ali je saopštio da je Kongres prikupio 30 miliona dolara za zaštitu bivših ili penzionisanih zvaničnika Stejt departmenta za koje je smatra da su u opasnosti zbog njihovog službovanja državi.