“Presuda je bila dugo čekana, i označava zavšetak poslednjeg slučaja koji je proistekao iz rada Haškog tribunala, čime se zatvara važno poglavlje međunarodne pravde za bivšu Jugoslaviju”, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Haški tribunal je 31. maja, posle dvodecenijskog procesa, pravosnažno osudio bivše čelnike Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića Frenkija na po 15 godina zatvora kao učesnike u udruženom zločinačkom poduhvatu progona Muslimana i Hrvata iz BiH i Hrvatske, 1992-95.

Sud je time za po tri godine povećao prvostepene kazne od 12 godina zatvora koje im je izrekao u u junu 2021. zbog pomaganja i podržavanje zločina Crvenih beretki u Bosanskom Šamcu 1992.

“Zahvalni smo osoblju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i njegovog naslednika – Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, u Hagu, na decenijama rada i ogromnom doprinosu vladavini prava i borbi protiv nekažnjivosti”, navodi se u saopštenju koje je potpisao portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Sjedinjene Države takođe su odale priznanje “hrabrosti i istrajnosti žrtava, preživelih i njihovih najbližih, koji su nastavili borbu za zvanično priznanje tih zločina”.

“Svesni smo hrabrosti hiljada svedoka koji su učestvovali u ovom i drugim suđenjima i bez kojih pravda ne bi bila zadovoljena. Presude za zverstva ističu individualnu odgovornost i ne odražavaju se na celi narod” , ističe se u saopštenju i dodaje da će SAD nastaviti da se zalažu za pravdu, međusobno poverenje i pomirenje kao temelje mira i stabilnosti.