Navodi se da u Srbiji 2021. nije bilo terorističkih napada, ali glavni problem na tom polju ostaje prenos novca i oružja kroz region.

U izveštaju se izražava zabrinutost zbog potrebe repatrijacije terorista i članova njihovih porodica iz Sirije, kao i zbog terorističke radikalizacije pojedinaca, kroz rasno ili etnički motivisane ideologije, često povezane sa nacionalizmom.

Podseća se da zakoni Srbije za učešće u inostranim vojnim sukobima propisuju kazne od šest meseci do 10 godina zatvora.

Srbija je osudila na kazne zatvora pojedince koji su učestvovali u aktivnostima povezanim sa terorizmom na području Sirije, kao i one koji su učestvovali u rusko-ukrajinskom konfliktu, navelo je američko Ministarstvo spoljnih poslova.

Stejt department ocenio je da Srbiji nedostaje zakonodavstvo koje šire pokriva ponašanje u vezi sa obukom za teroriste, finansiranje terorističkih organizacija i aktivnosti vrbovanja terorista.

U izveštaju se podseća da se Srbija, prema Vašingtonskom dogovoru iz 2020. godine, obavezala da označi organizaciju Hezbolah u potpunosti kao terorističku organizaciju i uvede mere koje će suzbiti finansijske aktivnosti i druge operacije na njenoj teritoriji, ali da se do kraja 2021. to nije dogodilo.

Stejt department je dodao da je Srbija uključena u regionalnu saradnju kada je reč o borbi protiv terorizma, kao i da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije (BIA) sarađuju sa Interpolom i Evropolom.

Dodaje se da je Srbija učesnik NATO programa “Partnerstvo za mir”, i u tom smislu učestvuje na međunarodnim vežbama.

U izveštaju se navodi da je Srbija razvila jake bilateralne odnose i saradnju u graničnoj kontroli sa Bugarskom, Mađarskom i Rumunijom, kao i da ima trilatelarno granično partnerstvo sa BiH i Hrvatskom, i da njene bezbednosne agencije sarađuju sa agencijama u Albaniji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.