Povodom današnje objave srpske redakcije Juronjuza, da su SAD pozvale pojedine članice Saveta Evrope da blokiraju ulazak Kosova u tu organizaciju dok Priština ne promeni stav o ZSO, iz Stejt departmenta je za Glas Amerike rečeno da je “sada trenutak za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom”.

“Kako su to savetnik (u Stejt departmentu) Derek Šole i zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar ukazali u jučerašnjem zajedničkom tekstu, sada je trenutak za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom”, piše u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

Pozivajući se na saznanja od diplomatskih izvora u Evropi, Juronjuz je danas objavio da su ministarstva spoljnih poslova pojedinih evropskih zemalja dobila notu od ambasada SAD u kojoj se navodi da Vašington smatra da pitanje ulaska Kosova u Savet Evrope ne treba stavljati na dnevni red Komiteta ministara te organizacije dok Kosovo ne usvoji “konstruktivniji stav” o ZSO.

U zajedničkom tekstu objavljenom juče, Šole i Eskobar su ukazali da ispunjavanje obaveze Prištine za osnivanje ZSO ne podriva Ustav Kosova i ne ugrožava kosovski suverenitet, nezavisnost ili demokratske institucije. Naveli su i da se “izričito protive stvaranju bilo kakvog entiteta koji bi ličio na Republiku Srpsku”.