Kazna je izrečena u oktobru 2022. godine zbog kočenja istrage Kongresa kada je Benon odbio da sarađuje sa parlamentarnom istragom o napadu na zgradu Kapitola 6. januara 2021. godine. Kazna je ponovo potvrđena u žalbenom postupku 10. maja ove godine.

Izdržavanje kazne je suspendovano zbog žalbe odbrane ali je sudija Karl Nikols ukinuo tu suspenziju na zahtev tužilaštva i naredio da se osuđeni Benon (70) pojavi u zatvoru najkasnije 1. jula.

Još jedan bivši Trampov savetnik u Beloj kući Piter Navaro, koji je takođe osuđen na četiri meseca zatvora za ista dela, počeo je da služi svoju kaznu u martu 2024. godine.

Stiv Benon je 6. januara 2021. godine razgovarao telefonom sa Trampom. Tog dana stotine pristalica odlazećeg republikanskog predsednika napalo je Kapitol, sedište američkog Kongresa, da pokušaju da spreče ozvaničenje pobede Trampovog demokratskog suparnika Džoa Bajdena na predsedničkim izborima iz novembra 2020. godine.

Stiv Benon je u poslednjim mesecima Trampove pobedničke predsedničke kampanje 2016. godine počeo da ostavlja svoj pečat, da osuđuje svetski poredak koji kontrolišu političke i finansijske elite. On je otišao sa njim u Belu kuću 2017. godine ali je morao da je napusti u avgustu 2017.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *