Pič je za današnji Kurir istakao da bi obe strane trebalo da ispune sve obaveze preuzete tokom dijaloga i dodao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) jedna od njih.

“I Kosovo i Srbija treba da ispune svoje obaveze preuzete tokom dijaloga. ZSO je jedan od tih neispunjenih elemenata, ali on ne bi trebalo da koči implementaciju ostalih. Kako će Zajednica izgledati kada bude osnovana, pitanje je za strane u dijalogu”, kazao je on.

Naveo je da očekuje sveobuhvatni, konačan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova “kao dve susedne zemlje”, ističući da obe strane imaju obavezu prema svojim gradjanima da nastave razgovore i da rade na praktičnim koracima ka normalizaciji odnosa.

“Najvažnije je da taj sporazum mora biti prihvatljiv i za gradjane Kosova i Srbije i mora doneti dugoročnu korist njima, kao i celom regionu. Na liderima Srbije i Kosova je da se dogovore o preciznom formatu i sadržaju tog sporazuma”, rekao je Pič, navodeći da su za održiv sporazum potrebne “politička volja i hrabrost”.