“Prijatelj Milan Pajić, stočar iz Badovinaca i ja trenutno imamo oko 2,4 tone sirovog mleka. Od juče nam je mlekara obustavila otkup. Nek se javi mlekara kojoj ćemo pokloniti ove 2,4 tone, da preradi u humanitarne svrhe”, rekao je Brkić iz sela Glušci, u opštini Bogatić.

Dodao je da oni kao proizvodjači nepreradjeno mleko ne smeju da poklone.

“Ako već propadamo, da propadnemo kulturno, dostojanstveno i humano”, rekao je on.

Svakog dana Pajić i Brkić imaju po 650 litara neprerađenog mleka.

Ova količina od 2,4 tone je dvodnevna i ukoliko je ne preuzme neka mlekara, moraće da ga bace.

“Hoćemo da poklonimo bilo kojoj mlekari ovu količinu mleka, da ga preradi i pokloni u humanitarne svrhe”, rekao je Brkić.

Mlekara im je, kaže, obustavila otkup u utorak 16. maja, delom zbog protesta, a delom što ovi stočari nisu pristajali da im mlekara plaća manje od dogovorene cene po litru.

“Nismo prihvatili da nam mleko, isporučeno u aprilu, sada plati po pet dinara nižoj ceni po litru. Kažite nam po kojoj ceni ćete otkupljivati mleko od nas, ako je cena 20 dinara, naše je da kažemo prihvatamo ili ne. A ne ovako, da nam 12. maja kažete da je mleko dato u aprilu jeftinije za pet dinara”, rekao je Brkić.

Nesumnjivo je, kaže, da su delimično i protesti uticali na to da mlekara obustavi otkup.

“U petak popodne imali smo poruku preko prijatelja, kažu možete da date mleko u dve, tri mlekare, ali da obustavite proteste. A to nismo hteli zbog kolega farmera, ratara, prijatelja koji su u jako teškoj situaciji, pa i po cenu prestanka otkupa”, rekao je Brkić.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *