Protest će početi u 14 sati.

Više mlekara u Srbiji juče je otkazalo otkup mleka, a samo je deo njih uspeo molbama i vezama da ugovori otkup sa drugim mlekarama.

Predsednik Udruženja proizvodjača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić rekao je za Betu da su pojedine mlekare otkazale otkup mleka od proizvodjača u okolini Uba i da su molbama uspeli da za deo njih ugovore otkup kod Zlatiborske mlekare, da ga ne bi svi prosuli.

“Tražimo isključivo razgovor sa Vučićem člija je reč poslednja, jer vedri i oblači. Dosadašnji pregovori sa prestavnicima Ministarstva poljoprivrede nisu urodili plodom, tamo nema stručnih ljudi za mlekarstvo”, rekao je Vasić.

On je rekao da su proizvodjači mleka juče i danas odbili dva poziva, premijerke Ane Brnabić za razgovor jer je na ranijim “mahala” problemom sa Kosovom.

“Šta to znači, da li da proizvodjači mleka treba da propadnu zbog tog problema sa Kosovom, pa da uvozimo mleko iz Holandije. Pokušavali smo da budemo apolitični, a ako i Vučić kaže da je nemoćan da nam pomogne, udužićemo se sa ‘crnim djavolom’ protiv ove vlasti”, rekao je Vasić.

Dodao je da od Vučića očekuje da ne bude nemoćan u zaštiti domaćeg tržišta i da ne može ništa da se uradi da bi se smanjio uvoz mleka i sireva po 2,5 evra po kilogramu i smanjile ogromne marže u trgovini.

On je rekao da dnevno proizvede 2.000 litara mleka, da ga prodaje po 60 dinara po litru i da je cena u decembru 2022. i delom u januaru ove godine bila prihvatljiva, a da je od tada gubitak po litru oko deset dinara.

“Ako se ugasi proizvodnja mleka, koja je kičma poljoprivrede, ostaće nam samo autoputevi”, rekao je Vasić.

Vlasnica farme krava iz okoline Uba Mira Marjanović rekla je da su proizvodjači iz tog kraja prodavali mleko po ceni od 38 do 60 dinara po litru, a da je deo njih, kojima je otkazan otkup, uspeo da raznim vezama, ugovori otkup sa Zlatiborskom mlekarom.

“Novi kupac je ponudio otkup mleka po ceni od 40 do 45 dinara i hvala mu i na tome jer smo potpuno propali. Nikad gore nije bilo”, rekla je Marjanović.