On je rekao agenciji Beta da taj anketni odbor treba da “razjasniti okolnosti koje su dovele do te nesreće 1. aprila prošle godine”.

U rudniku “Soko”, u ranu zoru, pred završetak treće smene, od posledica gušenja usled proboja enormne koncentracije metana, stradalo je osam rudara iz “Aleksinačke rudarske brigade”.

To su Nenad Trivunac, Bratislav Živković, Branko Čokorilo, Branislav Zlatanović, Radovan Grujić, Darko Zlatković, Bojan Stajić i Petar Petrović.

Stojanović je kazao da su prošle tri sedmice od podnošenja predloga republičkom parlamentu o formiranju Anketnog odbora.

“Nismo dobili nikakvo obaveštenje, niti imamo saznanja da se predmet našao na dnevnom redu republičkog parlamenta. To nas nije obeshrabrilo,…nastavljamo pravnu borbu”, rekao je on.

Kazao je i da je Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Aleksincu prihvatilo njegov predlog da se saslušaju svi rudari, njih dvadesetak, koji su radili u rudniku “Soko”, kada se nesreća dogodila.

Prema njegovim rečima, saslušanje rudara počeće 5. maja.  

“Želim da ih ispitam kakva je bila situacija u rudniku pre nesreće, da li je neko od njih prijavljivao neke nepravilnosti i povećane koncentracije metana u vazduhu”, izjavio je Stojanović.

Podsetio je da je u u toku novi istražni postupak o nesreći u rudniku “Soko”, nakon što je OJT u Aleksincu dva puta donosilo odluku da nikoga krivično ne goni za pogibiju rudara.

Aleksinačko OJT je najpre jula prošle godine donelo odluku u kojoj je navedeno da “nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica” (zbog pogibije rudara).

Tu odluka je obrazložilo time što, ” u radnjama bilo kog lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Ministarstvo rudarstva i energetike je nakon toga predalo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 osoba, tereteći ih za teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine.

Aleksinačko tužilaštvo je potom saopštilo da je ta krivična prijava odbačena jer, kako je navelo, “ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Na konfereniciji za medije 6. aprila, porodice nastradalih rudara najavile su da neće odustati od borbe da neko snosi odgovornost za nesreću u kojoj su ostale bez svojih supruga, očeva i sinova.