Čuveni igrač i trener Ivica Osim umro je danas u 81. godini u Gracu.

„Iskreno saučešće porodici. Prilično me je pogodila vest o njegovom odlasku. Ostavio je dubok trag u mojoj igračkoj karijeri. Imali smo super saradnju. Mundijal u Italiji i sve što smo tamo doživeli ostaće u posebnom sećanju. Pamtiću ga kao inteligentnog čoveka i fudbalskog stratega koji je imao sjajnu intiuciju. Ivica Osim je bio jedno od najznačajnijih fudbalskih imena nekadašnje Jugoslavije i tako će ostati upamćen. Neka mu je večna slava“, rekao je Stojković, preneo je Fudbalski savez.

Osim je jedno od najvećih imena jugoslovenskog fudbala, zbog svojih veština nosio je nadimak „Štraus sa Grbavice“, a zbog plave kose mnogi su ga zvali i „Švabo“.

Fudbalsku karijeru počeo je u sarajevskom Željezničaru, za koji je odigrao ukupno 465 utakmica u svim takmičenjima i postigao 186 golova.

Ostao je u sećanju komentar iz čuvene radijske emisije „Vreme sporta i razonode“, kada je reporter rekao: „Osim prolazi jednog, drugog, trećeg igrača, dribla Ivica Osim, dribla i dalje… Poštovani slušaoci, dok Osimu ne oduzmu loptu da proverimo rezultate na ostalim stadionima“.

Medjunarodnu karijeru gradio je u Francuskoj igrajući za Strazbur, Sedan i Valensijen. Dres Jugoslavije nosio je pet godina (1964-1969), odigrao je 16 utakmica i postigao osam golova. Debitovao je protiv Maroka (3:1), a poslednji meč odigrao je protiv Španije (1:2) u Barseloni.

Osim je bio jedan od najboljih stručnjaka sa prostora SFRJ, a sa reprezentacijom Jugoslavije bio je na pragu polufinala Svetskog prvenstva u Italiji 1990.

„Sećamo se magije Dragana Stojkovića u meču sa Španijom u Veroni, istorijskih golova, ali i taktičkih poteza Osima čiji tim je nadigrao tada Argentinu sa Dijegom Maradonom i igračem manje u polju (isključen Refik Šabanadžović). Presudili su penali“, naveo je Savez.

Osim je sa Partizanom osvojio Kup Jugoslavije 1991, sa Panatinaikosom Kup Grčke 1993. i 1994. godine, dok je drugo mesto na tabeli osigurao 1993. godine. Izmedju 1994. i 2002. godine vodio je austrijski Šturm, koji je doveo do titule 1998. i 1999. godine, osvajanja austrijskog Superkupa 1998. i 1999. godine, a nastupao je i u Ligi šampiona od 1998. do 2000. godine.

Od 2003. do 2006. bio je trener japanskog Džef junajteda s kojim je dva puta bio blizu titule, a 2005. godine je osvojio Kup.

Selektor Japana postao je 21. jula 2006. godine gde je nasledio legendarnog Zika. To je za Osima bio poslednji angažman u karijeri.

Fudbalski savez Srbije izrazio je najdublje saučešće porodici Ivice Osima.

„Večna slava i hvala čoveku koji je bio kosmopolitskog duha, osobi za primer mnogima koji žele nešto da ostave iza sebe u fudbalu“, naveo je Savez.