„Pozivam sve strane da pokažu uzdržanost i izbegnu nasilje“, rekao je Stoltenberg novinarima nakon sastanka sa Vučićem.

On je dodao da Nato „pomno nastavlja da prati situaciju na terenu“ i da Kfor ostaje fokusiran na svoj mandat.

Istakao je da NATO ceni dugotrajno partnerstvo sa Srbijom i da će nastaviti saradnju kako bi se na Balkanu održali mir i bezbednost.

„Ukoliko bi stabilnost bila ugrožena Kfor je spreman da interveniše i preduzeće bilo koje mere koje su neophodne da bi se obezbedila sigurna i bezbedna okolina i sloboda kretanja svih ljudi Kosova“, rekao je Stoltenberg.

On je ponovio da je konstruktivan dijalog jedini način da se reše razlike u regionu.

Generalni sekretar NATO istakao je i da je rsa Vučićem razgovarao i o ratu u Ukrajini, te da je važno da medjunarodna zajednica bude ujedinjena i da svi apeluju da se rat završi.

„Napadi na nuklearnu elektranu predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost postrojenja. To podiže rizike od nuklearnih incidenata i ugrožava stanovništvo Ukrajine, susednih zemalja, a i medjunarodne zajednice“, istakao je.
Vučić: Uloga Kfora i NATO na Kosovu značajna za Srbiju

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je za Srbiju značajna uloga Kfora i NATO na Kosovu i da će nastaviti da poštuje mandat Kfora.

„Mi ćemo nastaviti da poštujemo mandat Kfora u skladu sa međunarodnim javno-pravnim normama koje su proklamovale UN, veruje da će Srbija uvek moći da naidje na razumevanje i želju (Jensa) Stoltenberga, Kfor i NATO da se obezbede mir i stabilnost“, rekao je Vučić posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom rekao da je pozicija Srbije da će se držati „međunarodnog javnog prava, rezolucije UN, Povelje UN, Briselskog sporazuma“ i „svega onoga što je potpisano“.

On je rekao da je sa Stoltenbergom razgovarao o situaciji i incidentima na severu Kosova. Zahvalio je generalnom sekretaru NATO na tome što je želeo da sasluša poziciju Srbije i dodao da su za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja.

Vučić je rekao da misli da Srbija nije napravila nikakvu provokaciju ni incident.

Naveo je da je dostavio „listu upada specijalnih prištinskih jedinica na sever“ Kosova, za koje je naveo da su „morale da imaju dozvolu i saglasnost i saglasnost četiri gradonačelnika i NATO, a nikada nisu“. Vučić je dodao da je dostavio i spisak „svih incidenata i napada na srpsko stanovništvo“.

U vezi sa odnosima Srbije i saveza NATO, Vučić je rekao da je Stoltenbergu istakao da je Srbija vojno neutralno zemlja i da se u tom smislu neće opredeljivati, ali je dodao da Srbija želi učvršćivanje saradnje sa Kforom i NATO.