Uz više od 1.550 oklopnih vozila, 230 tenkova i druge opreme, članice alijanse su poslale Ukrajini i “ogromne količine municije” i obučile su i opremile više od devet novih ukrajinskih brigada, rekao je Stoltenberg. Procenjuje se da će nove brigade činiti više od 30.000 vojnika.

“Ovim će Ukrajina doći u odličnu poziciju da nastavi da zauzima okupiranu teritoriju”, kazao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da je sa kineskim liderom Sijem Đinpingom imao “dug i smislen” telefonski razgovor, što je njihov prvi poznat kontakt od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Iako je Zelenski rekao da je ohrabren jučerašnjim razgovorom i uprkos tome što su zapadni zvaničnici pozdravili potez Sija, stiče se utisak da izgledi za mir za sada nisu povećani.

Uslovi Rusije i Ukrajine za mir su suprotstavljeni, a Kina, koja teži da se pozicionira kao globalna diplomatska sila, odbija da kritikuje rusku invaziju. Kineska vlada vidi Rusiju kao diplomatskog saveznika u suprotstavljanju američkom uticaju u globalnim poslovima, a Si je prošlog meseca posetio Moskvu.

Stoltenberg je danas rekao i da su članice NATO-a posvećene jačanju ukrajinske vojske, navodeći da bi vraćanje kontrole nad teritorijom koju su zauzele ruske snage obezbedilo Kijevu jaču pregovaračku poziciju ako dođe do mirovnih pregovora.

Moskva nije pokazala entuzijazam povodom razgovora Sija i Zelenskog. Upitan da li bi taj razgovor mogao da doprinese okončanju borbi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Moskva “spremna da pozdravi sve što bi moglo da dovede do okončanja sukoba u Ukrajini i do postizanja svih ciljeva koje je postavila Rusija”.

Na bojnom polju nije bilo značajnijih promena poslednjih meseci, a ruske snage nastavljaju sa bombardovanjem ukrajinskih oblasti, često pogađajući stambene zgrade i drugu civilnu infrastrukturu. Prema navodima ukrajinskih vlasti, u prethodna 24 časa poginulo je najmanje sedam civila, a 33 su povređena.