On je tokom dvodnevnog sastanka šefova diplomatija alijanse u Oslu ponovio da je nasilje protiv mirovnih snaga Kfora na Kosovu potpuno neprihvatljivo, prenosi Rojters.

“NATO će ostati na oprezu. Bićemo tu da obezbedimo okruženje. Dodatne trupe šaljemo kako bi pomogle da smirimo i smanjimo tenzije”, odgovorio je Stoltenberg na pitanje zašto se šalju dodatne trupe.

Šef NATO-a izjavio je pre dva dana da će poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo kako bi suzbio nasilje koje je izbilo na severu i pripremiti još jedan bataljon koji će poslati ukoliko to bude neophodno.

“NATO preduzima ovaj korak kako bi osigurao da Kfor ima snage i mogućnosti koje su mu potrebne da izvrši svoj mandat”, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za štampu u Oslu nakon sastanka sa premijerom Norveške Jonasom Garom Storeom.

On je “najoštrije osudio ničim izazvane napade na trupe Kfora na severu Kosova, koji su doveli do ranjavanja 30 pripadnika mirovnih snaga i dodao da nasilje vraća korak unazad Kosovo i ceo region i izlaže evroatlantske aspiracije riziku.