“Pokazali smo prethodnih godina da su naša vrata otvorena za nove članice, pokazali smo to sa ulaskom Crne Gore i Severne Makedonije, a sada i sa Švedskom i Finskom” čije se pristupanje uskoro očekuje, kazao je Stoltenberg novinarima po dolasku na dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova članica NATO-a.

Stoltenberg je podsetio da je NATO saopštio da će Ukrajina postati članica alijanse, te očekuje da će saveznici danas i sutra potvrditi taj stav, ali je naveo da je sada “glavni fokus na podršci Ukrajini jer je u toku rat”.

“Usred smo rata i ne treba da učinimo ništa što bi moglo da podrije jedinstvo saveznika. Treba da pružimo vojnu, humanitarnu i finansijsku podršku Ukrajini jer moramo da sprečimo (ruskog predsednika Vladimira) Putina da pobedi i da osiguramo da Ukrajina ostane suverena, nezavisna država”, kazao je.

Stoltenberg je rekao da saveznici sa sastanka u Bukureštu treba da pošalju “jasnu poruku” da će pojačati podršku Ukrajini, i u pogledu obnove uništene infrastrukture, i po pitanju raketnih sistema za njenu odbranu od ruske invazije.

Posle današnjeg sastanka Severnoatlantskog saveta NATO-a, ministrima spoljnih poslova članica alijanse, Finske i Švedske na radnoj večeri će se pridružiti šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba.

Stoltenberg je danas upozorio Iran i druge zemlje da ne treba da pomažu Rusiji u vođenju rata protiv Ukrajine.

“Putin je pokazao spremnost da nanosi patnju (građanima Ukrajine) i nivo brutalnosti koji nije viđen od Drugog svetskog rata. Nijedna zemlja ne treba da podržava ruski ilegalni rat i zato Iran ili bilo koja druga zemlja ne treba da snabdeva Rusiju projektilima i dronovima, čime joj omogućava da nastavlja rat protiv Ukrajine”, naveo je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg: Podrška Ukrajini je u dugoročnom interesu NATO-a, nećemo odstupiti

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Bukureštu da je u dugoročnom interesu alijanse da podržava Ukrajinu u njenom otporu ruskoj agresiji i da će savez biti uz tu zemlju koliko god bude potrebno.

Otvarajući Forum Aspen-GMF, Stoltenberg je rekao da će poruka ministara spoljnih poslova članica NATO-a, koji se kasnije danas sastaju u Bukureštu, biti da će “stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno i da neće odstupiti”.”Ovo je ključno vreme za našu bezbednost, poslaćemo jasnu poruku da smo tu i da smo spremni da branimo teritoriju svake naše članice”, kazao je Stoltenberg na forumu, koji uz podršku NATO-a organizuju rumunski ogranak Instituta Aspen i Nemački Maršalov fond (GMF) SAD.