Na konferenciji za novinare nakon treće, poslednje sednice Severnoatlantskog saveta (NAC) na dvodnevnom skupu u Bukureštu, Stoltenberg je rekao da su te tri zemlje “važni partneri” NATO-a “koji se suočavaju sa ruskim pritiskom”.

Na trećoj sednici NAC, na kojoj su se minsitrima članica NATO-a, Švedske i Finske pridružili šefovi diplomatija Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, bilo je reči “o zajedničkim bezbednosnim brigama i načinima za jačanje saradnje”, kazao je Stoltenberg.

“Saveznici su se složili da pojačaju podršku tim zemljama, uključujući izgradnju bezbednosnih kapaciteta, reforme i obuku za poboljšanje bezbednosnih i odbrambenih institucija”, naveo je Stoltenberg.

On je rekao da su saveznici izrazili solidarnost sa sve tri zemlje, i dodao da je iz ruskog rata protiv Ukrajine “naučena lekcija” da je ta tri partnera “neoophodno podržati odmah”.

Stoltenberg je kazao da je BiH važna za stabilnost Balkana, gde je NATO prisutan od 1990-ih kada je doprineo da se zaustavi “brutalan etnički rat”.

Naveo je da su se ministri danas bavili i dugoročnim izazovima koje Kina postavlja interesima, vrednostima i bezbednosti NATO-a, kao i daljim jačanjem otpornosti alijanse.

“Ne vidimo Kinu kao protivnika. Nastavićemo da sarađujemo sa Kinom kada je to u našem interesu. Ne samo da bismo preneli Kini naš jedinstven stav o ruskom ilegalnom ratu u Ukrajini. Ministri su danas razmatrali ambiciozan vojni razvoj Kine, njen tehnološki napredak i sve šire sajber i hibridne aktivnosti”, kazao je Stoltenberg.

Dodao je da je rat u Ukrajini “pokazao opasnu zavisnost” Zapada od ruskog gasa.

“Ovo bi trebalo da nas navede da procenimo naše zavisnosti od drugih autoritarnih režima, ne samo od Kine. Nastavićemo, naravno, da trgujemo i da ekonomski sarađujemo sa Kinom. Ali moramo biti svesni naših zavisnosti, smanjiti našu ranjivost i upravljajti rizicima”, rekao je Stoltenberg.