Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Stoltenberg je rekao da NATO “pozdravlja što je Srbija spremna da sarađuje u tim zalaganjima”.

“Neki pripadnici NATO-a bili su na udaru napada u maju (u sukobima lokalnih Srba i KFOR-a), u septembru smo videli još jedno izbijanje nasilja na Kosovu. Posle tog nasilja (u Banjskoj) NATO je rasporedio dodatnih 1.000 vojnika i teško naoružanje na Kosovu. To je najveće povećanje kontingenta NATO-a u poslednjoj deceniji i pokazuje da je NATO spreman da očuva mir”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg, koji je u Beograd došao iz Prištine, u sklopu turneje po Zapadnom Balkanu, pozdravio je blisku koordinaciju između Vojske Srbije i KFOR-a, navodeći da je to “važno za blagovremenu razmenu informacija kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi”.

“Pozivam sve strane da smanje tenzije i da se uzdrže od eskalatornih poteza. Rekao sam predsedniku Vučiću da gomilanje snaga Vojske Srbije blizu administrativne linije ne bi doprinelo poboljšanju situacije”, naveo je Stoltenberg.

On je ponovio da podržava formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), uz ocenu da bi ti bio “ključ za normalizaciju odnosa”.

“Pozivam Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu pod okriljem EU, to je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti”, naveo je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je sa Vučićem razgovarao i o mogućnosti obnove zajedničkih vojnih vežbi NATO-a i Srbije.