Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Stoltenberga, koji je igrao ključnu ulogu u obezbeđivanju podrške članica NATO-a Kijevu, da traži dodatnu pomoć od njih, koja bi uključivala ratne avione, artiljeriju i oklopnu opremu.

Moskva, koja je davala različita opravdanja za prošlogodišnji napad na Ukrajinu, danas je ponovila da je sprečavanje ulaska Ukrajine u NATO ključni cilj njene invazije, navodeći da bi ukrajinsko članstvo u alijansi predstavljalo egzistencijalnu pretnju Rusiji.

Lideri NATO-a su 2008. objavili da će Ukrajina jednog dana postati članica alijanse, a Stoltenberg je to obećanje često ponavljao od početka ruske invazije, ukazujući da je sada prioritet da Ukrajina opstane kao suverena zemlja.

“Dozvolite mi da budem jasan, pravo mesto Ukrajine je u evroatlantskoj porodici. Pravo mesto Ukrajine je u NATO-u”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Naveo je da je sa Zelenskim danas razgovarao i o programu podrške NATO-a Ukrajini.

“Ovo će vam pomoći da pređete sa opreme i doktrina iz sovjetskog doba na standarde NATO-a i da obezbedite punu interoperabilnost sa alijansom. NATO stoji uz vas danas, sutra i koliko god bude potrebno”, kazao je Stoltenberg.

On je ukazao na današnju najavu Danske i Holandije da planiraju da isporuče Ukrajini još najmanje 14 remontovanih borbenih tenkova “leopard 2” početkom sledeće godine. Izrazio je očekivanje da će članice NATO-a na sutrašnjem sastanku u Nemačkoj izaći sa novom konkretnom vojnom podrškom Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da sprečavanje pridruživanja Ukrajine NATO-u ostaje jedan od ciljeva “specijalne vojne operacije”, kako Moskva naziva rat protiv Ukrajine.

Peskov je novinarima rekao da bi pridruživanje Ukrajine alijansi predstavljalo “ozbiljnu, značajnu pretnju” Rusiji i njenoj bezbednosti.