Na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka sa predsednikom Rumunije Klasuom Johanisom, Stoltenberg je podsetio da je NATO osnovao nove grupe za hitno reagovanje kao odgovor na agresiju Rusije na Ukrajinu.

“NATO pojačava svoje prisustvo od Baltičkog do Crnog mora. Osnovali smo nove borbene grupe, uključujući onu koju predvodi Francuska ovde u Rumuniji. Kanadski borbeni avioni pomažu da vaše nebo bude bezbedno, a američki sistem Patriot pojačava vašu odbranu”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg, koji je u Bukureštu povodom dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova članica NATO-a koji počinje sutra, dodao je da to šalje “jasnu poruku da je NATO tu”.

“Učinićemo sve što je potrebno da zaštitimo i odbranimo sve saveznike”, naveo je Stoltenberg.

On je rekao da je sa Johanisom razgovarao “o bezbednosti u regionu Crnog mora, koji je od strateškog značaja za ceo NATO, i o izazovima koje predstavlja ruski ilegalni rat u Ukrajini”.

U fokusu sastanka ministara spoljnih poslova članica NATO-a biće jačanje podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

Generalni sekretar NATO-a je najavio da će učesnici skupa u Bukureštu najveću pažnju posvetiti “ilegalnom ratu Rusije u Ukrajini koji nastavlja da ugrožava evroatlantski mir i bezbednost”.

Ministri 30 članica NATO-a baviće se i pitanjem ulaska Švedske i Finske u alijansu i delovanjem Kine, za koju je Stoltenberg kazao da “povećava prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana i da teži da kontroliše važnu infrastrukturu NATO saveznika”.

Jedna od tema skupa biće i jačanje pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, “partnerskim zemljama koje se suočavaju sa ruskim pritiskom na različite načine”, kazao je Stoltenberg.