“Došlo je vreme da se proces ratifikacije za Švedsku privede kraju. Uveren sam da će Švedska postati članica NATO-a. Ne želim da iznosim precizan datum kada će se to dogoditi. Proces ulaska Švedske je do sada bio neobičan i brz, obično je potrebno nekoliko godina”, rekao je Stoltenberg za švedski list Aftonbladet.

Švedska i njoj susedna Finska u maju su odustale od višedecnijske politike vojne neutralnosti i podnele zahtev za ulazak u NATO, nakon što je Rusija 24. februara počela invaziju na Ukrajinu. Za ulazak države u NATO potrebno je odobrenje od svih članica alijanse.

Parlamenti 28 od 30 članica NATO-a ratifikovali su protokol o pristupanju Švedske i Finske, a to nisu učinile još jedino Turska i Mađarska. Turska vrši pritisak na dve nordijske zemlje da se obračunaju sa grupama koje Ankara smatra terorističkim organizacijama i da izruče osobe osumnjičene za zločine povezane sa terorizmom.

Prošlog meseca je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da Švedska “nije ni na pola puta” u ispunjavanju obaveza koje je preuzela da bi obezbedila podršku Ankare za ulazak u NATO. Pre toga švedski sud nije odobrio izručenje novinara kog Turska traži zbog navodnih veza sa neuspelim državnim udarom 2016. godine.

Švedski premijer Ulf Kristerson izjavio je juče, na konferenciji o odbrani i bezbednosti kojoj je prisustvovao i Stoltenberg, da Turska ima zahteve koje Švedska ne može i ne želi da ispuni.