U parku Katiba učesnici proslave su mahali žutim zastavama i nosili slike osnivača i lidera Fataha, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i njegovog prethodnika Jasera Arafata.

Hamas koji je silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze 2007. godine, pobedivši snage lojalne Abasu, dozvolio je proslavu Fataha.

Ranijih godina Hamas je nekoliko puta blokirao i ograničio aktivnosti Abasove organizacije.

I mada ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da Fatah nije jako popularan veliki odziv na proslavu mogao bi se smatrati retkom prilikom da se izrazi protest zbog čvrstorukaške vladavine Hamasa u pojasu Gaze.

Ta islamska organizacija nametnula je visoke poreze u vreme rekordne nezaposlenosti i siromaštva.

Oko 2,3 miliona stanovnika živi pod parališućom izraelskom i egipatskom blokadom za koju Izrael tvrdi da je neophodna kako bi se sprečilo naoružavanje Hamasa.

Protivnici takve mere upozoravaju da je to kolektivno kažnjavanje.

Fatah je osnovao Arafat i drugi lideri 1959. godine i ta organizacija je objavila svoje osnivanje kada je izvela prvi oružani napad na Izrael iz Libana 1.januara 1965.

Arafat je ’90-tih godina prošlog veka potpisao mirovni sporazum s Izraelom i osnovana je Palestinska uprava da vlada pojasom Gaze i delovima Zapadne oble.

Godišnjica Fataha je proslavljena u vreme kada su Palestinci podeljeni.

Fatah i Hamas, dve najveće paletinske frakcije i dalje su ljuti neprijatelji pošto pokušaji pomirenja posredstvom arapskih zemalja nisu uspeli.

Tokom godina Hamas je učvrstio kontrolu nad Gazom, a medjunarodno priznata Palestinska urprava nastoji da vlada autonomnim područjima na Zapadnoj obali.

Stanovnici te teritorije je optužuju za korupciju i loše upravljanje, a Abasa smatraju autokratom.