Današnji protesti dolaze nakon niza brutalnih ubistava žena, uključujući nedavni slučaj kada su raskomadani ostaci žrtve pronađeni u plastičnoj kesi, u iznajmljenom stanu.

Aktivisti žele da vlasti ubrzaju dolaženje do pravde, za sve nedavne žrtve seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, a desetine lokalnih grupa za ljudska prava smatra da vlada mora proglasiti svojevrsno nacionalno vanredno stanje, a femicid kao poseban zločin, različit od “običnog” ubistva.

Istraživanje iz 2022. godine pokazalo je da je barem jedna od tri žene u Keniji doživela neki vid fizičkog nasilja u svom životu.

Međunarodna organizacija Amnesti internešnal saopštila je da je u Keniji između 2016. i 2023. godine zabeleženo više od 500 slučajeva femicida.

Veliki broj žrtava su ubili njihovi partneri ili njima poznata lica.

Okrivljavanje žrtava za nesrećnu sudbinu je rasprostranjeno na društvenim mrežama, a mnogi u Keniji čak smatraju da su ubijene žene same krive za sopstvenu smrt.

Mnogi komentari na društvenim mrežama se odnose na to kako su žrtve bile obučene kada su napadnute, ili se postavlja pitanje zašto nisu koristile svoje mobilne telefone da jave porodici i prijateljima gde se nalaze.

Uprkos tome što Kenija ima oštre zakone protiv rodno zasnovanog nasilja, većina počinilaca ostaje nekažnjena. I kada se pokrene krivično gonjenje, slučajevi se često godinama razvlače na sudu.