Štrajk je organizovalo četrnaest sindikata koji predstavljaju širok spektar radnika, od vozača autobusa do osoblja aerodroma, a stotine su protestovale na ulicama glavnog grada Nikoziji tražeći veće plate.

Spor je oko dugogodišnjeg procesa prilagođavanja troškova života kojim se povremeno odobravaju povišice plata sa ciljem da se nadoknadi gubitak zbog inflacije. Sporazum o tome je suspendovan posle finansijske krize iz 2013. godine koja je Kipar bio na ivici bankrota.

Ministar za rad Kirijakos Kušos izjavio je da je jaz izmedju stavova poslodavaca i sindikata isuviše širok da bi odlazeća vlada mogla da ga premosti pre izbora sledećeg meseca. Radnički nemiri biće prioritet za narednu administraciju koja će vlast preuzeti u martu.

Šef Kiparske federacije poslodavaca i industrijalaca Mihalis Antoniou rekao je da su poslodavci spremni da sklope sporazum koji bi povećao plate, ali uz neke uslove da ne bi umanjio konkurentnost poslovanja. Rekao je i da samo petina radnika u privatnom sektoru ima pravo na povišicu u okviru prilagođavanja plata troškovima života.