Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), neke kompanije su već obavile takve posete pošto je zemlja optimizovala odgovor na kovid 19 i mere kontrole granica.

Kako Kina produbljuje reforme i proširuje otvorenost na visokom nivou, sa ubrzanim ekonomskim oporavkom, strani investitori će postati samo optimističniji u pogledu kineskog tržišta i očekuje se da će više resursa usmeriti u zemlju, kažu stručnjaci i globalni poslovni lideri.

Multinacionalne kompanije koje su za Čajna dejli potvrdile planove da posete Kinu, uključuju industrijski konglomerat sa sedištem u Sjedinjenim Državama Danaher korp, britansku farmaceutsku kompaniju Astrazeneca i francusku Loreal grup.

Izvršni direktor Folksvagena Oliver Blum posetio je Kinu krajem januara, dok se očekuje da će izvršni direktor kompanije Epl Tim Kuk i izvršni direktor Fajzera Albert Burla doći u posetu sledećeg meseca, objavio je Volstrit džurnal. Ola Kalenius, predsednik Mercedes-Benca, takođe planira da poseti Kinu, navodi se u saopštenju.

Vši istraživač na Kineskoj akademiji za međunarodnu trgovinu i ekonomsku saradnju Džou Mi rekao je da su ekonomski obim i tempo rasta Kine, kao i njena sve veća otvorenosti, u kombinaciji pružili ogromne razvojne mogućnosti stranim preduzećima.

Uprkos preprekama i izazovima, Kina je 2022. ostvarila ekonomski rast od tri odsto, što je bolje od očekivanog. Nedavni ekonomski podaci takođe pokazuju znake snažnog oporavka, zaključuje se u članku Čajna dejli.