“Konačno imamo priliku da RTV dobije rukovodstvo kome će profesionalno informisanje građana i transparentno poslovanje biti imperativ, a ne partijska poslušnost u službi očuvanja vlasti kao što je bio slučaj do sada”, naveo je, saopštenju, funkcioner SSP-a Vladimir Vrsajkov.

Optužio je Srpsku naprednu stranku da čini sve da “potpuno uruše informativni potencijal RTV-a”.

“Naprednjaci do sada nisu pokazivali nameru da RTV vrate građanima i zato zahtevamo od Upravnog odbora RTV-a da konačno bude nezavisan organ i da prilikom izbora generalnog direktora sasluša i uvaži mišljenje reprezentativnih novinarskih udruženja Vojvodine i svih sindikata zastupljenih u RTV”, naveo je Vrsajkov.

Prema njegovim rečima, novca za opremanje nove zgrade RTV-a koja je izgrađena na mestu stare, koja je srušena u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, ponestalo je “baš u trenutku” kada je trebalo tehnički opremiti četiri studija i završiti preseljenje informativne i manjinskih redakcija.

Naveo je da se, nakon protesta zaposlenih i apela javnosti, u jesen 2022. godine “nekako našlo” 534 miliona dinara u budžetu Pokrajine za opremanje dva studija, pa se preseljenje televizijskih redakcija planira za jesen 2023, odnosno čak tri godine nakon useljenja uprave u novu zgradu.

Vrsajkov je rekao da Pokrajinskoj vladi “naravno nije smetalo” što se novac svih građana Vojvodine, gotovo 19.000 evra mesečno, već godinama daje za troškove zakupa prostorija RTV-a u zgradi Naftne industrije Srbije u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, “dubioza” RTV-a se vidi i u finansijskim izveštajima iz 2021. godine, kada je iz budžeta Srbije RTV dobio 900 miliona dinara pomoći, dok je istovremeno prihod od marketinga bio zanemarljivih 70 milona dinara.