Lideri tih stranaka rekli su novinarima u Skupštini Srbije da će skup “Srbija pamti, brani i ne da” početi u 18 časova ispred Hrama Svetog Save, a potom će biti povorka do zgrade Predsedništva.

Kažu da će taj skup biti miran i dostojanstven i da je cilj “da se svi okupe oko srpske trobojke, bez podela i bez stranačkih obeležja”.

Predsednik Nove DSS Miloš Jovanović kazao je da će na skupu ponoviti zahteve da se taj sporazum odbije u celini, da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku, jer je, kako tvrdi, prihvatio taj sporazum, kao i  da se zahteva raspisivanje vanrednih parlamentarnih i predsedničkih izbora.

“U ime državotvorne patriotske opozicije, a verujem da i druge opozicione stranke to isto misle: ‘Gospodine Vučiću, gospodo iz Srpske napredne stranke, haj’mo na te izbore!. Ali bi bilo pošteno, ako imate iole poštenja, kandidujte na vašoj listi sve ove ljude koji vas danas podržavaju u svom antidržavnom delovanju – Sonju Biserko, Natašu Kandić, Dragana Šutanovca’ “, kazao je on.

Jovanović je ocenio da je to “demokratski, pošteno i da će to biti volja naroda” i da svi zahtevi moraju da budu ispunjeni.

“Ako ne budu ispunjeni, mi sasvim sigurno gubimo državu”, rekao je predsednik Nove DSS.

Lider Dveri Boško Obradović kazao je da će na skupu obeležiti 19. godišnjicu pogroma i stradanja Srba i svetinja na Kosovu i Metohiji, 24. godišnjicu od početka NATO bombardovanja Srbije, i da će taj skup biti izraz sećanja na sve srpske heroje “od Kosovskog boja do Košara” i porodice ubijenih, kidnapovanih, proteranih i na sve porodice koje danas žive tamo.

“Pozivam apsolutno sve srpske patriote u otadžbini, u regionu i u rasejanju, sve političke stranke koje su jasno rekle ‘Ne!’ francusko-nemačkom sporazumu o prihvatanju lažne države Kosovo, sva patriotska udruženja, ratne veterane, porodice poginulih, sve koji nose Kosovo i Metohiju u srcu, da zajedno sa svojim porodicama i decom dođu u Beograd 17. marta i da pokažemo koliko nam je stalo do Kosova i Metohije u sastavu Srbije”, rekao je Obradović.

Dodao je da će taj skup biti uoči sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Ohridu, i da je cilj da pokažu “šta je ono što Srbija misli o onome što radi aktuelna vlast”.

Poslanik Zavetnika, Nikola Dragićević, rekao je da će povorka imati i “molitveni karakter” i naglasio da oni ne pozivaju na demonstracije i proteste, već na “iskreno nacionalno okupljanje srpskih patriota i rodoljuba”.

“Okupljamo se da obeležimo 17. mart, datum velikog stradanja srpskog naroda, ali i da se pošaljemo jasne poruke Evropi i svetu, ali i državnom rukovodstvu i predsedniku Aleksandru Vučiću da Srbija pamti, da Srbija brani i da Srbija ne da”, rekao je i on.

Dragićević je naveo da tim skupom pokažu da ne žele da dozvole da se parlamentarne stranke i oni koji su glasali za njih nazivaju “antidržavnim elementom”.

“To danas rade zajednički oni koji su počeli izdaju Kosova i Metohije kroz Briselski sporazum i oni koji se trude da tu izdaju završe. To danas zajednički rade i Aleksandar Vučić i Dragan Đilas, i jedan i drugi preko svojih medija, ujedinjeni preko državotvorne opozicije”, ocenio je Dragićević.

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović ocenio je da se “ne sme upasti u zamku” da li je Vučić neovlašćeno i protivustavno potpisao taj sporazum, jer taj sporazum ne mora da se potpiše, ali ipak ima međunarodnu pravnu snagu.

“Sada se opet od nas krije ta ‘mapa puta’, odnosno datumi i redosled ispunjavanja svih članova iz tog antisrpskog sporazuma koji će naš predsednik najverovatnije da prihvati, a ne mora da potpiše”, rekao je Mihailović.