Prištinu i Beograd su u petak posetili specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak, u pratnji američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara (Gabriel Escobar), izaslanika Francuske Emanuela Bonea (Emmanuel Bonne), izaslanika Nemačke Jensa Pletnera (Ploetner) i savetnika italijanske vlade Frančeska Taloa (Francesco).

Tema razgovora bio je predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, za koji su posrednici sa zapada istakli da očekuju više razumevanja Prištine za mogućnosti koje predlog nudi. U međuvremenu, u Beogradu su, prema njihovim rečima, primetili “odgovoran pristup i spremnost na teške odluke”.

Veber, inače viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu, ocenio je da je problem u tim razgovorima to što se oni vode iza zatvorenih vrata, dok “i dalje ima otpora u pokušaju da se napravi napredak u pogledu predloga EU ili takozvanog nemačko-francuskog predloga”.

“Sve dok je pozadina ovakvog pristupa nejasna i nejavna, teško je proceniti postoji li zaista neka dinamika, bilo kakav plan koji se servira sa određenim rokovima koji su od određenog i važnog međunarodnog konteksta ili je sve to samo pokušaj da se ponudi stranama, kako bi se postigao brz napredak”, rekao je Veber za RSE.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *