Kako saznaje agencija Beta, najveći deo nastavnika i studenata FIlozofskog fakulteta napustio je zgradu, ali se u njoj još nalazi deo rukovodstva.

Nakon otprilike sat vremena, nekoliko pripadnika policije došlo je do vrata i, nakon što se uverilo da ne mogu da uđu, ostalo ispred vrata.

Zgradu Filozofskog fakulteta blokirala je oko podneva grupa studenata nezadovoljna zbog toga što profesor tog fakulteta Dinko Gruhonjić nije do juče dobio otkaz.

Studentski parlament Filozofskog fakulteta i deo studenata Univerziteta u Novom Sadu optužuju Gruhonjića za šovinizam i govor mržnje, a sve u vezi sa hajkom koja zbog montiranog snimka objavljenog na društvenim mrežama i pojedinim medijima traje već oko dve nedelje.

Reč je o mahom kratko ošišanim muškarcima koji su nakon ulaska u holu puštali zvuke sirene i pevali pesme posvećene Kosovu.

Pojedinci nose majice s likom Milorada Ulemeka Legije ili poruka o Kosovu.

Tokom protesta sa Filozofskog fakulteta je poručeno da se rad obustavlja “dok se ne steknu uslovi za rad”.

Fakultet je zatražio i da Univerzitet “preuzme odgovornost za posledice postupanja Studentskog parlamenta” kao organa Univerziteta u Novom Sadu i da obezbedi nesmetan rad Filozofskog fakulteta.

Od nadležnih organa Filozofski fakultet zatražio je i da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se zaštitila prava i bezbednost studenata i zaposlenih na Filozofskom fakultetu.

Filozofski fakultet u Novom Sadu je povodom toga što je grupa studenata danas blokirala njegovu zgradu, tražio od Univerziteta “da preuzme odgovornost za posledice postupanja Studentskog parlamenta” koji je organ Univerziteta i da obezbedi nesmetan rad Filozofskog fakulteta.

Blokada je reakcija na to što nije ispunjen ulitimatum tih studentskih grupacija Filozofskom fakultetu da profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz.

Protest studenata je deo pritisaka na Gruhonjića koja traje već nedeljama. Optužen je pomoću montiranog video-snimka njegovog govora na jednom skupu u Dubrovniku pre više od godinu dana.

Od nadležnih organa Filozofski fakultet tražio i mere kako bi se zaštitila prava i bezbednost studenata i zaposlenih na Filozofskom fakultetu.

Fakultet je saopštio da je iz medija saznao da Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu poziva na blokadu čime potencijalno ugrožava bezbednost studenata i njihovo pravo na obrazovanje, kao i bezbednost zaposlenih na Fakultetu i njihovo pravo na rad.

“S obzirom na okolnosti i moguće rizike po bezbednost studenata i zaposlenih, te mogućnost ugrožavanja javnog reda i mira, kao i imovine Filozofskog fakulteta, Fakultet je doneo odluku da obustavi sve svoje mnogobrojne aktivnosti dok se ne steknu uslovi za neometani rad” – piše u saopštenju.

Ističe se da na Filozofskom fakultetu radi veliki broj stranih državljana i da će Fakultet obavestiti ambasade njihovih zemalja da u postojećim okolnostima ne može da im garantuje bezbednost i nesmetan rad.

“Izražavamo žaljenje zbog ovakvog razvoja događaja i podsećamo da je Filozofski fakultet sredina u kojoj negujemo duh tolerancije, multietničnosti i iznad svega – kulturu dijaloga. Nadamo se da će nadležna ministarstva i drugi državni organi omogućiti da Filozofski fakultet, kao najstariji fakultet Univerziteta u Novom Sadu, nastavi da obavlja svoju delatnost”, poručeno je iz Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.