“Potvrdjujemo presudu Visokog suda po svih sedam tačaka optužnice”, rekao je sudija Abdul Karim Abdul Džalil.

Razak (68), proglašen je krivim po svim tačkama optužnice prošle godine na prvom od brojnih sudskih procesa koji se vode protiv njega za kradju malezijskog Suverenog fonda za razvoj (1MDB), koji treba da doprinese ekonomskom razvoju zemlje.

Bivši malezijski vodja i njegovi saradnici optuženi su da su proneverili više milijardi dolara iz tog fonda da finansiraju lične troškove, kupovinu nekretnina luksuznih predmeta i umetničkih dela.

Prvo sudjenje odnosilo se na proneveru 42 miliona ringita (9,9 miliona dolara) iz jednog dela fonda 1MDB i prebacivanje na bankovne račune Nadžiba Razaka. To je minimalna suma u odnosu na ogromne iznose za koje se smatra da je odgovoran.

Sudija je ocenio njegovo delovanje kao “nacionalnu sramotu” i rekao da je Razak znao za sumu prebačenu na račun koji je prisvojio.

Razak je proglašen krivim za zloupotrebu vlasti, pranje novca i zloupotrebu poverenja, i osudjen je i na novčanu kaznu od gotovo 50 miliona dolara pored kazne zatvora.

Sudija je takodje odbacio argument odbrane da su ti iznosi bili poklon saudijske kraljevske porodice, navodeći da za to nema nikakvih dokaza.

On je, medjutim, prihvatio zahtev da bivši vodja ostane na uslovnoj slobodi dok se čeka ishod poslednje žalbe pred najvišim sudom u Maleziji.

Bivši premijer koji je pratio sudjenje onlajn pošto je jedan od njegovih advokata testiran pozitivno na kovid-19, rekao je da je “razočaran” presudom.

“Nisam znao i nisam naredio prebacivanje 42 miliona ringita na moj račun”, rekao je novinarima.

Bes gradjana zbog te kradje odigrao je važnu ulogu u neočekivanom izbornom porazu koalicije predvodjene Razakom 2018. godine. On je predvodio vladu od 2009. godine.

Bivši vodja je stalno negirao sve optužbe protiv njega. Očekuje se da će poslednja žalba biti rešena tek za nekoliko meseci.

Ako Razak, koji je ostao poslanik, izgubi sudski proces, i ode u zatvor, zabraniće mu se sve javne funkcije. Uprkos presudi za korupciju on je ostao popularan i uticajan u malezijskog stanovništva, a pokušao je, poslednjih meseci, i da organizuje politički povratak.