Saslušanje će početi u 10.00 po lokalnom vremenu pošto je sudija Entoni Keli odbio zahtev tamošnje vlade da sudjenje teniseru bude odloženo za sredu.

Djoković je sredinom ove nedelje otputovao za Australiju nakon što je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije kako bi učestvovao na prvom grend slem turniru u sezoni, ali mu je po dolasku u Melburn ukinuta viza.

On se od tada nalazi u prihvatnom centru za imigrante u Melburnu gde čeka odluku suda na žalbu.

Njegov slučaj izazvao je burne reakcije i dospeo na naslovnice širom sveta, piše BBC.

Najbolji teniser na svetu, koji se protivi vakcinaciji, sada se nalazi u centru za migrante i tražioce azila, a njegovi advokati su uložili žalbu na odluku federalne vlade Australije da mu se po sletanju ukine prethodno odobrena viza.

Prema dokumentima koja su juče objavljena, Djokovićevi advokati su u žalbi naveli da je on bio zaražen korona virusom u decembru na osnovu čega je dobio izuzeće za ulazak u Australiju.

Mediji su medjutim podsetili da je Djoković 17. decembra postavio na društvenoj mreži Tviter fotografije na kojima je bez maske prisustvovao promociji poštanskih markica sa njegovim likom, koje su objavljene u znak priznanja za njegova dostignuća.

BBC podseća da je srpski teniser dobio medicinsko izuzeće uz podršku vlade države Viktorije i organizatora Australijan opena na osnovu dokumentacije koju su pregledala dva nezavisna lekarska odbora.

Medjutim, od tada se pokazalo da su granične vlasti smatrale nevažećim medicinsko izuzeće, dozvoljeno osobama koje su bile pozitivne na korona virus u prethodnih šest meseci.