Zvaničnici su takodje danas rekli da će državni zvaničnici i političari uhapšeni posle vojnog puča 25. oktobra biti oslobodjeni kao deo dogovora vojske i političkih stranaka, uključujući i najveću Uma partiju.

Hamdok će predvoditi nezavisni tehnokratski kabinet, rekli su zvaničnici i dodali da su UN, SAD i drugi odigrali presudne uloge u postizanju dogovora.

Vojni puč, više od dve godine od kada je narodna pobuna izdejstvovala odlazak dugogodišnjeg autokratu Omara al-Bašira i njegove islamističke vlade, naišla je na kritike iz sveta. SAD, njihovi saveznici i Ujedinjene nacije osudile su preteranu upotrebu sile nad demonstrantima protiv vojnog puča.

Novoimenovani suvereni savet sastaće se kasnije danas pre nego što zvanično objavi postignuti dogovor, naveli su neimenovani zvaničnici koji nisu mogli da razgovaraju o sporazumu pre zvanične objave.

Nacionalna inicijativa formirana posle puča koja uključuje političke stranke i javne ličnosti saopštila je da će Hamdok biti vraćen na dužnost i da će formirati tehnokratsku vladu. Kako je navedeno dogovor će biti potpisan kasnije danas, a zatim i objavljena politička deklaracija.

Mohamed Jusef al Mustafa portparol za Sudansku profesionalnu asocijaciju, rekao je da je postignut sporazum ali da će ga Asocijacija komentarisati kada bude zvanično objavljen.