Poziv je usledio pošto je lider glavne političke stranke u zemlji optužio vojno rukovodstvo da pregovara sa lošom namerom.

Sudanska vojska preuzela je vlast 25. oktobra, raspustivši prelaznu administraciju i uhapsivši desetine vladinih zvaničnika i političara. Puč je izazvao medjunarodnu osudu i masovne proteste u Kartumu i drugim gradovima.

Puč ugrožava tranziciju Sudana ka demokratiji, započetu 2019. nakon zbacivanja dugogodišnjeg autokratskog lidera Omara Al-Bašira, posle narodne pobune.

Medjunarodna zajednica je posle puča ubrzala napore posredovanja u pronalaženju izlaza iz krize, koja preti da dodatno destabilizuje već nemirni region Roga Afrike.

Udruženje sudanskih profesionalaca, koje je predvodilo proteste protiv al-Bašira, saopštilo je kasno u petak da bi inicijative posredovanja koje “ traže novo rešenje“ izmedju vojnih i civilnih lidera “reprodukovali i pogoršali“ krizu u zemlji.

Udruženje je obećalo da će nastaviti proteste dok se ne uspostavi puna civilna vlada koja će voditi tranziciju.

Pod sloganom “ Nema pregovora, nema kompromisa, nema podele vlasti“, udruženje, koje je prisutno širom zemlje, pozvalo je na štrajkove i gradjansku neposlušnost u nedelju i ponedeljak.

U četvrtak je  američki državni sekretar Entoni Blinken odvojeno razgovarao telefonom sa vojnim liderom generalom Abdel-Fatahom Burhanom, i Abdalom Hamdokom, svrgnutim premijerom koji je u kućnom pritvoru u svojoj rezidenciji.

Blinken je pozvao je na hitan povratak u vladu koju predvode civili i na oslobadjanje uhapšenih tokom puča. 

Sudanska državna novinska agencija SUNA javila je da je Burhan obećao da će „dovršiti tranziciju i sačuvati bezbednost zemlje“, do održavanja izbora.

Al-Vatig al-Berijer, generalni sekretar partije Uma, pozvao je u petak medjunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na vojsku da deeskalira. Od državnog udara, generali su nastavili da rasturaju prelaznu vladu i hapse prodemokratske lidere. Uma je najveća politička partija Sudana i ima ministre u svrgnutoj vladi.