Kuleba je posle sastanka rekao da su razgovarali o 24-časovnoj obustavi vatre, ali da nije ostvaren napredak, prenela je agencija AP.
Lavrov je posle razgovora izjavio da na pregovorima sa Kulebom niko nije nameravao da se dogovara obustava vatre, preneo je Tass.

Lavrov je rekao da će u budućnosti biti neophodan susret predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.
Po njegovim rečima, poslednje izjave Zelenskog govore o tome da je Kijev počeo da razume ruski stav.
On je takodje rekao da je porodilište u Marijupolju, koje je juče bombardovano korišćeno kao „baza bataljona ‘Azov'“, o čemu, je, kako je naveo, Rusija obavestila UN nekoliko dana ranije.

Kuleba je izjavio da Kijev traži diplomatska rešenja, ali da će se Ukrajina, dok ih nema, braniti, prenela je ukrajinska agencija UNIAN.

On je dodao da je za vreme pregovora čuo da je obustava vatre uslovljena ispunjavanjem Putinovih zahteva.

„Ukrajina se nije predala, ne predaje se i neće se predati“, naveo je Kuleba.

Lavrov i Kuleba se dogovorili da nastave pregovore

Ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba na današnjem sastanku u Antaliji nisu postigli dogovor o prekidu vatre, ali su se dogovorili da nastave pregovore.

Lavrov je posle razgovora rekao da je Rusija spremna da nastavi pregovore sa Ukrajinom u postojećem formatu.

Kuleba je izjavio da su se Lavrov, šef turske diplomatije Mevlut Čevušoglu i on, dogovorili nastavak traženja načina za rešavanje humanitarnih problema.

„Mi smo postavili pitanje obustave vatre, 24- časovne obustave vatre i dogovorili se da tražimo puteve rešenja humanitarnih problema“, rekao je Kuleba posle pregovora, dodajući da je spreman na nastavak pregovora u postojećem formatu.

Lavrov je kazao da je isporuka oružja Ukrajini sa Zapada „opasna“.

„Oni koji pune Ukrajinu oružjem moraju da shvate da će snositi odgovornost za svoje postupke“, rekao Lavrov posebno osudjujući isporuke raketa zemlja-vazduh.

On je naveo da će u budućnosti biti neophodan susret predsednika Rusije Vladimira Putina i Ukrajine Volodimira Zelenskog, i da Putin ne odbacuje takvu mogućnost, ali da je za to neophodna priprema, preneo je Tass.

Po njegovim rečima, poslednje izjave Zelenskog govore o tome da je Kijev počeo da razume ruski stav.

Lavrov je takodje rekao da je porodilište u Marijupolju koje je juče bombardovano korišćeno kao „baza bataljona ‘Azov'“, o čemu, je, kako je naveo, Rusija obavestila UN još nekoliko dana ranije.

Kuleba je izjavio da Kijev traži diplomatska rešenja, ali da će se Ukrajina, dok ih nema, braniti, prenela je ukrajinska agencija UNIAN.

Naveo je da je za vreme pregovora čuo da je obustava vatre uslovljena ispunjavanjem Putinovih zahteva.

Zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko izjavio je da datum narednih pregovora nije odredjen, ali da Moskva očekuje da će biti ovog meseca.