„Dugoročno, trebalo bi da izvučemo pouku iz ukrajinske krize, da poštujemo sve legitimne zabrinutosti u skladu sa principom nedeljive bezbednosti i međusobnog poštovanja i tražimo dugoročnu stabilnost u Evropi izgradnjom uravnoteženog, efikasnog i održivog evropskog bezbednosnog mehanizma“, dodao je kineski ministar.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) Vang i Lavrov razgovarali su u sredu u Tunsiju, gradu na istoku Kine gdesu učestvovali na trećem sastanku ministara spoljnih poslova zemalja susednih Avganistanu, pod predsxedavanjem Kine.

Posle brifinga o trenutnoj situaciji u Ukrajini, Lavrov je rekao da je Rusija posvećena deeskalaciji tenzija i da će nastaviti da vodi mirovne pregovore sa Ukrajinom i da održava komunikaciju sa međunarodnom zajednicom.

„Svet je ušao u novu eru turbulencija i promena, svedoči pomeranjima neviđenim u jednom veku“, rekao je Vang.

„Pitanje Ukrajine ima složenu istoriju i poreklo. Nije samo rezultat dugoročnog gomilanja bezbednosnih sukoba u Evropi, već i hladnoratovskog mentaliteta i blokovske konfrontacije. Kina će nastaviti da donosi nezavisne sudove i zadržati objektivan stav“, rekao je kineski ministar.

Vang je naglasio da Kina smatra da se ciljevi i principi Povelje UN moraju u potpunosti poštovati, da legitimni i bezbednosni problemi svih zemalja moraju biti shvaćeni ozbiljno i da svi napori koji doprinose mirnom rešavanju ukrajinske krize moraju biti ohrabreni.

Govoreći o odnosima Kine i Rusije Vang je ocenio da su oni „izdržali test promenljive međunarodne situacije, obezbedili pravi pravac i pokazali snažan zamah razvoja“.

„Obe strane su odlučnije da razvijaju bilateralne odnose i imaju više poverenja u unapređenje saradnje u različitim oblastima“, rekao je Vang dodajući da je „Kina spremna da unapredi bilateralne odnose u novoj eri vođena važnim konsenzusom koji su postigli dvojica šefova država“.

Tokom sastanka, kako prenosi CMG, dve strane su takođe razmenile mišljenja i usaglasile stavove o multilateralnim pitanjima, uključujući azijsko-pacifičku situaciju, pitanje Korejskog poluostrva, mehanizam BRIKS-a, Konferenciju o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji i Šangajsku organizaciju za saradnju.