Istraga koju je sproveo Savet Vrhovnog suda Oklahome za pritužbe otkrio je da je okružna sutkinja Trejsi Soderstrom tokom ročišta iz svoje sudnice razmenila više od 500 poruka s jednim sudskim čuvarom.

Poruke registrovane u sudskim spisima pokazuju da se sutkinja rugala tužiocima, smejala se komentaru čuvara o genitalijama tužioca, hvalila branioca, a ključnog svedoka optužbe nazivala lažovom, navodi se u preporuci za smenjivanje koju je podneo glavni sudija Vrhovnog suda Oklahome Džon Kejn Četvrti.

Soderstrom je izabrana za sutinju u novembru 2022. godine, a zakletvu je položila 9. januara ove godine. Posle suspenzije, prima platu do ishoda saslušanja pred nadležnim odborom koji će odlučiti da li će ostati na dužnosti.

“Obrazac ponašanja kod ispitane pokazuje grubo zanemarivanje dužnosti, grubu pristrasnost i ugnjetačko ponašanje”, napisao je Kejn.

“Ponašanje pokazuje i da ispitanoj manjka temperamenta da bude sudija”.

Među porukama su iskaz sutkinje da se tužilac “znoji kroz sako” tokom ispitivanja potencijalnih porotnika, pitanje “Zašto ima ruke k’o bebica?”, opis branioca kao “odličnog” i pitanje “Mogu li da aplaudiram?” tokom uvodne reči branioca.

Soderstrom je poslala “smajlija” sudskom čuvaru kad je on “grubo i ponižavajuće pomenuo genitalije tužioca”, napisao je Kejn, glavni sudija Vrhovnog suda Oklahome.

Sutkinja je SMS-poruko takođe pitala da li jedan porotnik nosi periku, da li svedok ima zube a za policajca koji je svedočio je napisala: “Lepotan. Mogla bih da ga gledam ceo dan”.

Sve to se događalo na suđenju na kojem je Kristijan Tajler Marcal osuđen za ubistvo Brekstona Dankera, sina svoje devojke, i osuđen je na zatvorsku kaznu.

Kada ju je odbor ispitivao zbog poruka, Soderstrom je rekla da je njeno slanje SMS-a “verovatno moglo da sačeka” i da je pomislila: “O, baš je ovo smešno. ‘Ajmo dalje”.

Bezbednosni video koji su objavile novine “Oklahoman” prikazuje Soderstrom kako minutima šalje poruke tokom izbora porote, davanja uvodnih izjava i svedočenja na ročištu.

Sudija Kejn takođe navodi da je Soderstrom ranije kritikovala druge advokate i tužioce i grdila jednog člana osoblja suda.

Kejn je napisao da bi Soderstroma trebalo da bude uklonjen iz razloga koji uključuju grubo zanemarivanje dužnosti, grubu pristrasnost na funkciji i ugnjetavanje na funkciji.