U Finskoj sa 5,6 miliona stanovnika, više od tri miliona ima pravo glasa, a na poslednjim poslaničkim izborima, 2019. godine, odazvalo se 70.51 glasača.

Više od 2.400 kandidata iz 22 partije u trci je za 200 mesta u finskom parlamentu.

Premijerka Sana Marin pokušaće da pobedi svoje rivale na desnici i ekstremnoj desnici i ostvoji drugi mandat na čelu vlade.

Po anketama, vladajuća Socijaldemokratska partija, desni centar i ekstremna desnica su rame uz rame, sa po nešto manje od 20 odsto glasova, prenosi Frans pres.

Ako se to dogodi, piše AP, nijedna od njih neće moći da sama formira vladu, a ona koja dobije najviše glasova će kako se očekuje početi pregovore o formiranju vladajuće koalicije.

Tradicionalno partija koja bude prva na izborima, dobija mesto predsednika vlade pod uslovom da može da formira koaliciju.

Marin koja je sa 37 godina jedna od najmlađih evropskih čelnica, dobila je pohvale za rad Vlade tokom pandemije kovida-19. Ona je i dalje popularna u zemlji ali su Finci takođe frustrirani zbog rasta troškova života.

Njena glasna podrška Ukrajini protekle godine povećala je njenu međunarodnu vidljivost.

Izbori se održavaju pošto je Finska prevazišla poslednju prepreku u desetomesečnoj kampanji da uđe u NATO, jer je Parlament Turske posle kočenja njene kandidature, ove nedelje odobrio njen ulazak. Ali to nije bila dominantna tema predizborne kampanje.

Iako je ruska invazija Ukrajine podstakla Finsku da u maju 2022. godine traži ulazak u NATO, ni ta istorijska odluka da napusti dugogodišnju politiku neutralnosti, ni rat u Ukrajini nisu glavne teme predizborne kampanje. Dominirale su teme kao što su klimatske promene i druge koje utiču na život Finaca, poput obrazovanje i socijalnih davanja.

Ankete ukazuju da će na izborima dominirati tri partije: Socijaldemokratska partije Sane Marin, Partija nacionalne koalicije desnog centra i desničarska populistička Partija Finaca, prenosi AP. Na čelu dve rivalske partije su Peteri Orpo (Petteri Orpo) odnosno Rika Pura (Riikka Purra).

Najveći finski list “Helsingin Sanomat” je u uvodniku opisao izbore kao “pravi triler” i predvideo da će tesna trka verovatno podstaći glasače da izađu u većem broju. Oko 40 odsto glasača već je glasalo u ranom glasanju.

Analitičari smatraju da bi Partija Finaca (ekstremna desnica) Rike Pure mogla da nadmaši svoj rekord iz 2011. godine kada je imala 19,05 odsto glasova. Ta evroskeptična, populistička i antimigraciona stranka nikada nije bila prva na parlamentarnim izborima.

Teško je predvideti buduću većinu jer je Partija Centra, saveznica aktuelne vlade, posle nedavnih neslaganja oko javnih finansija i ekologije ukazala da ne bi želela da nastavi pod vođstvom aktuelne premijerke Sane Marin. Tako je, ako partija Sane Marin pobedi, isključena mogućost formiranja iste koalicije.

Partija nacionalne koalicije (desni centar) Peterija Orpoa (Petteri Orpo) mogla bi da bude u iskušenju da se poveže sa Partijom Finaca, kao što je uradila da bi vladala 2015, kada im se pridružila i partija Centra.

Druga opcija mogla bi da bude crveno-plavi savez između Marin i Orpoa, što takođe ne bi bila novost.

Marin je premijerka od decembra 2019. godine. Njena vlada vodi vladajuću koaliciju levog centra sa centrističkom Partijom Centra, Zelenom ligom, Levim savezom i Švedskom narodnom partijom u Finskoj.

Vođe svih pet partija u vladajućoj koaliciji su žene, zbog čega je vlada Sane Marin retkost u Evropi i svetu, a od ukupno 19 članova kabineta 11 su žene.

Marin je isključila mogućnost da se Socijaldemokrate udruže sa Partijom Finaca posle izbora navodeći znatne razlike u vrednostima i politici. Populisti su vodili kampanju na antiimigracionoj i anti EU platformi.