“Kredi Suis zadovoljava zahteve po pitanju kapitala i likvidnosti uvedene bankama od sistemskog značaja. U slučaju potrebe Nacionalna banka Švajcarske će staviti likvidnost na raspolaganje banci Kredi Suis”, naveli su u zajedničkom saopštenju švajcarska centralna banka (BNS) i regulatorno telo (Finma).

Oni su ovo saopštili posle celodnevnog ćutanja tokom koga se vrednost akcija švajrcarske banke Kredi Suisa zabeležile najveći pad u svojoj istoriji i završile berzanski dan izgubivši 24,24 odsto vrednosti.

Panika je nastala kada je najveći deoničar banke Saudijska narodna banka navela da ne može da pruži banci veću finansijsku pomoć i da poveća svoj udeo od 10 odsto. Tržišta su nervozna posle kraha američke banke SVB, i strahovanja da to može da se proširi na druge banke i zemlje.

Predsednik Saudijske narodne banke Amar al Khudairi je uzalud dodao da je vrlo zadovoljan programom restrukturisanja švajcarske banke, koji je ocenio vrlo solidnim, šteta je načinjena i investitori su jurnuli da prodaju akcije.

Švajcarska centralna banka i regulatorno telo su naveli da “sadašnje turbulencije na američkom bankarskom tržištu ne nagoveštavaju da postoji rizik od direktnog širenja na švajcarske ustanove”.

U saopštenju se navodi da su reakcije tržišta posebno pogodile berzansku vrednost banke Kredi Suis poslednjih dana kao i daje regulatorno telo Finma u bliskom kontaktu sa bankom i ima sve odgovarajuće informacije sa stanovništa nadzora.

“BNS i Finma vrlo pažljivo prate razvoj događaja i u tom kontekstu su u bliskom kontaktu sa Saveznim odelenjem za finansije da osiguraju finansijsku stabilnost”, dodaje se u saopštenju.
Akcije banke Kredi Suis izgubile gotovo četvrtinu vrednosti, beleže rekordni pad

Akcije švajcarske banke Kredi Suis (Credit Susse) zabeležile su danas najveći pad u svojoj istoriji, i završile su berzanski dan sa padom vrednosti od 24,24 odsto, posle panike izazvane izjavama glavnog akcionara banka.

Najveći deoničar Saudijska narodna banka navela je da ne može da pruži banci veću finansijsku pomoć i da poveća svoj udeo od 10 odsto.

Na vrlo nervoznom tržištu zbog rizika od širenja problema posle kraha američke banke SVB, akcije Kredi Suisa izgubile su do 30 odsto vrednosti tokom današnjeg dana trgovanja, pa su se malo povratile i završile dan sa minusom od 24,24 odsto, kada je vrednost akcije pala na 1,697 švajcarski franak.

Nije uspelo uveravanje predsednika banke Aksela Lemana koji je na konferenciji o bankarskom sektoru u Saudijskoj Arabiji rekao da banci nije potrebna pomoć vlade i da je na solidnim finansijskim osnovama.

Finansijske vlasti i švajcarska vlada se nisu oglašavali tokom celog dana.

Međutim, prema Fajnenšal tajmsu, koji se poziva na tri anonimna izvora, banka Kredi Suis je tražila, za sada uzaludno, “gest podrške” od Švajcarske centralne banke ili tržištne agencije Finma.

Zabrinutost je prešla granice zemlje i američko ministarstvo finansija saopštilo je da prati situaciju i da je u kontaktu sa drugim ministarstvima.

Francuska premijerka Elizabet Borno javno je pozvala švajcarske vlasti da reše probleme banke i navela da će njeno mininstarstvo finansija već danas razgovarati sa švajcarskim minstarstvom.

Saudijci su pritekli u pomoć banci i ušli u njen kapital u novembru. Ali Saudijska nacionalna banka ne namerava da ubaci dodatna sredstva rekao je njen predsednik Amar al Kudairi. Rekao je da ima više razloga za to, a najjednostavniji razlog su regulatorna pitanja jel bi prelazak na udeo veći od 10 odsto doveo do potrebe za novim propisima.

Izjave najvećeg akcionara su naišle na već osetljivo tle pošto investitori strahuju od rizika širenja posle kraha američke banke SVB.
Za razliku od američkog SVB-a banka Kredi Suis je među 30 banaka na svetu koje se smatraju suviše velikim da bi se dopustilo da bankrotiraju, čime joj se nameću stroži propisi da bi mogla da izdrži šok u slučaju teškoća.