Službi besplatne prave pomoći Sandžačkog odbora za ljudska prava u Novom Pazaru dnevno se javlja makar jedan građanin koji na taj način traži pomoć u zaštiti nekog od uskraćenih prava, rekla je danas predsednica Odbora Semiha Kačar.

Kačarova je Sto plus radiju rekla i da se građani najčešće žale na zapošljavanje po partijskoj liniji, “kada je članska knjižica jedna od najjačih preporuka za posao u državnim službama”, ali i na sporo ili nepravično suđenje.

Ona je ocenila da besplatna pravna pomoć ponekad nije dovoljno brza, ali da u najvećem broju slučajeva uspe da reši makar deo problema građana koji nisu u prilici da sebi angažuju advokata.

“Većina njih je tako uspela da ostvari svoja prava, a građanima mogu da dam savet da ne odustaju dok ne istroše sve pravne mogućnosti i da se nakon toga obrate Međunarodnom sudu u Strazburu”, rekla je Kačarova.

Poslednji slučaj koji je angažovanjem redakcije Sto plus radija dospeo u javnost je vezan za novopazarski katastar, pošto je Odbor zatražio objašnjenje na koji način su četiri ara parcele u vlasništvu jedne stare i samohrane žene u zemljišnim knjigama zavedeni kao tuđe vlasništvo.

Posle intervencije Sandžačkog odbora za ljudska prava i pritiska javnosti, katastar je uspeo da pronađe i sortira dokumentaciju kojom je, posle nekoliko godina obijanja šaltera, Halima Mahmutović uspela da dobije posedovni list sa ispravno upisanom ukupnom površinom placa na kojem poseduje bespravno podignutu kuću.

I.Slezović